Байдън нарече Путин "разбойник" и "диктатор – убиец". Москва определи думите му за безсилие

Байдън нарече Путин "разбойник" и "диктатор – убиец". Москва определи думите му за безсилие
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.03.2024
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин „диктатор – убиец“ и „чист разбойник“. Това се случи по време на негова среща с ирландския премиер Лио Варадкар.

 

 

 

Новината идва на фона на поредица от публични атаки на Байдън срещу Путин, започнали още през 2021 г., които обаче зачестиха в последните месеци заради смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и продължаващата война в Украйна.

Изказването на американския президент идва и в разгара на кампанията преди президентските избори в САЩ, на които негов опонент ще бъде Доналд Тръмп. Самият Тръмп се е изказвал позитивно за Путин.

В русия между 15 и 17 март се провеждат президентски избори, на които се очаква Путин да бъде преизбран за пореден мандат.

„Той[Путин бел. ред.] e диктатор-убиец, чист разбойник, който води неморална война срещу украинския народ“, каза Байдън. Той за пореден път отправи критики към Републиканскат партия за забавянето на изпращането на военна помощ за Украйна.

„Такива изрази не са от полза за държавните глави. Едва ли Америка може да се гордее с това“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Посланика на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов определи думите на Байдън като „безсилие пред откровено слабите външнополитически резултати от дейността на [американската] администрация, която търпи провал след провал“.

САЩ и Русия са в изострени отношения след началото на руската инвазия в Украйна. Администрацията на Джо Байдън инициира предоставянето на военна, хуманитарна и финансова помощ в размер на стотици милиарди долари. Тя наложи и редица санкции срещу руската икономика и свързани с властта руснаци заедно с ЕС и други страни от Запада.

Байдън се превърна в световния лидер, който най-остро критикува Русия и Владимир Путин и постоянно акцентира върху нуждата за обединение на Запада срещу действията на Москва. Това значително го отличава от опонента му на предстоящите избори Доналд Тръмп, който е против продължаване на военната помощ за Украйна и твърди, че може да договори мир между Киев и Москва.

Станете почитател на Класа