Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.03.2024
  • Сподели:

Кандидатът за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин води на президентските избори с 87,17% от гласовете при обработени 70,03% от протоколите. За него са подадени над 33,95  гласа, сочат данните на Централната избирателна комисия на Руската федерация, предаде ТАСС.

 

 

 

На второ място е кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов с 4,19% от гласовете, следван от Владислав Даванков от партия "Нови хора", който получава 4.,08% от гласовете, и Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия с 3,15% от гласовете.

Така Путин гарантирано ще спечели изборите, а възможността за втори тур е изключена. За да спечели изборите на първи тур, кандидатът трябва да получи повече от половината гласове на избирателите, участвали в гласуването. Ако нито един от кандидатите не получи такъв брой гласове, след 21 дни се провежда втори тур на изборите.

През 2024 г. дистанционното електронно гласуване беше използвано за първи път на президентските избори в Русия, което беше достъпно в една трета от руските региони. Путин получава 87,41% от гласовете въз основа на резултатите от дистанционното електронно гласуване в 28 региона на Руската федерация и 89,1% от дистанционното гласуване в Москва.

Путин печели с огромна разлика и изборите в регионите Донбас и Новорусия. В Херсонска област, въз основа на резултатите от обработката на 100% от протоколите, той получава 88,12% от гласовете, в Запорожка област - 92,83%, в ЛНР - 94,12%, в ДНР - 95,23%. 

Въпреки заплахата от страна на Украйна, всички региони показаха избирателна активност над средната за Русия: в Новорусия тя надхвърли 80%, а в републиките в Донбас беше близо 90%. Този показател отчита предсрочното гласуване, което се проведе и в четирите региона (в Запорожка област избирателните секции бяха отворени само на 17 март; на 15 и 16 март жителите гласуваха у дома си), посочва ТАСС.

Станете почитател на Класа