Марко Травальо: Макрон си спасява физиономията, рискувайки нашия живот

Марко Травальо: Макрон си спасява физиономията, рискувайки нашия живот
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.03.2024
  • Сподели:

Бездарната агитация на Макрон, който  все повече и повече се превръща в Микрон, относно войната, говори много за политическия и моралния статус на евроатлантическия обслужващ персонал, който след като употреби украинския народ като пушечно месо, за да победи Русия, сега, когато Русия побеждава нас, го използва като пушечно месо за предизборните кампании в ЕС и САЩ.

 

 

 

Но френското джудже е история само по себе си, защото винаги е играло собствена игра срещу украинците. Макрон смята, че е по средата между Наполеон и Дьо Гол, тоест господарят на Европа. През 2019 г. той постанови „мозъчната смърт на НАТО“. През 2021 г., докато САЩ и НАТО тласкаха Путин да нахлуе в Украйна, отказвайки ангажимента за неутралитет, който би я спасил, той действа като посредник. На 8 февруари 2022 г. той “изтръгва” от Зеленски и Путин обещанието да спазват Минските споразумения за автономията на Донбас (другата ябълка на раздора).

И на 20 февруари, същият Макрон, се обади на Путин, Байдън и Шолц, след което обявяи среща на върха между първите двама. САЩ саботираха посредничеството и четири дни по-късно руснаците нахлуха. Но Макрон настояваше. Заглуши Байдън, който нарече Путин „касапин“: “Не бих го казал, не трябва да подклаждаме ескалация с думи и действия“. И когато Джо обвини руския президент в "геноцид", той го коригира: "Думи, които не помагат за мира, дори ако руските сили са извършили военни престъпления."

Макрон се нуждаеше от диалог, за да спечели изборите срещу проруската Льо Пен и пацифиста Меланшон: “Ние никога няма да бъдем съвоюващи страни, имаме нужда от деескалация в Украйна“, “Мир не може да бъде постигнат чрез унижаване на Русия“, ”Имаме нужда от път напред, без да унижаваме Русия“. 

Толкова е умен, че вярва, че Русия рискува да бъде унижена, а не Украйна. По време на “поклонението” с влака с другите двама шарлатани Олаф Шолц и Марио Драги, той помоли Зеленски да преговаря с Путин. Байдън измисли "руски ядрен Армагедон" и го призовава да "бъде предпазлив". После Макрон помоли Москва и Киев да приемат посредничеството на папата. И през декември 2022 г. обяви за безполезна мирна конференция в Париж с Байдън. Тогава попитa: “Какво сме готови да направим, за да дадем гаранции за сигурност на Русия, когато тя се върне на масата за преговори?” 

Един от съществените моменти, както винаги е казвал Путин, е страхът, че НАТО ще се приближи до вратите му и ще разположи оръжия, които могат да застрашат Русия. Киев бе бесен: “Искате да предоставите гаранции за сигурност на терорист-убиец?“. 

Сега Макрон трябва най-после да е разбрал, че Путин спечели войната, а фронтът САЩ-ЕС-Украйна я загуби. Но, понеже не може да го признае, поне не до Европейските избори през юни, подобно на пожарникар, какъвто се опитваше да бъде, сега играе другата роля в трагедията - тази на подпалвача, който говори твърде много за войските на НАТО в Киев. Той има проблем да запази лицето си. Ние, кожата - тази на украинците и нашата също.

 

 

Автор: Марко Травальо, глав. редактор на “il Fatto Quotidiano” . Превод: Владислав Наков

Станете почитател на Класа