Главата на Гагаузия ще съди президента на Молдова

Главата на Гагаузия ще съди президента на Молдова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Главата на Гагаузия ще се обърне към съда заради клевета от страна на президента на Молдова

 

 

Главата на Гагаузия ще съди президента на Молдова

 

 

Главата на гагаузката автономия на Молдова Евгения Гуцул заяви, че нейните адвокати подготвят дело за защита на честта, достойнството и деловата репутация срещу президента Мая Санду, обвинявайки я в разпространение на клевета, че Гуцул уж незаконно оглавява автономията, представлявайки интересите на «престъпна групировка».

Санду заяви в понеделник, че отказва да подпише указ за назначаването на ръководителя на Гагаузия за член на правителството, пояснявайки, че Гуцул уж работи за «престъпната групировка «Шор“, а не за жителите на автономията, и „се противопоставя на собствените си държава”.

„Президентът Мая Санду отново си позволи дискриминационни нападки срещу нашия народ и нашата автономия. Нейните изявления обиждат всички гагаузи: както местните жители, гласоподавателите на автономията, така и моите конкуренти на изборите за Башкан преди година. Санду и нейната партия не се интересуват „нито от избора, нито от волята на гагаузките гласоподаватели. Нашите адвокати незабавно ще започнат дело за клевета срещу гражданката Мая Санду за лъжи и клевети, разпространени на пресконференцията на 18 март 2024 г.“, написа Гуцул в своя канал в Telegram.

Според нея изборите в Гагаузия са признати за законни, молдовските държавни органи не са оспорили в съда нито хода на предизборната кампания, нито резултатите от гласуването. Гуцул подчертава още, че е избрана от жителите на автономията и работи в полза на техните интереси.

Миналата пролет в Гагаузия се проведоха избори за ръководител на региона; Гуцул, подкрепена от партията «Шор», спечели. През юни молдовските власти обявиха тази партия за противоконституционна, като я обвиниха, наред с други неща, в сътрудничество с Русия.

Президентът на Молдова все още не е подписала указ за одобрението на Гуцул за член на правителството на републиката, въпреки че това се изисква от законодателството на страната.

Гагаузия е автономия в южната част на Молдова и традиционно се застъпва за сближаване с Русия, докато Кишинев декларира курс към европейска интеграция. През февруари 2014 г. в автономията се проведе референдум по въпроса за определяне на вектора на външната политика на страната. Повече от 98% от участниците в него подкрепиха интеграцията на Молдова в Митническия съюз.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа