Хусите подпалиха китайски търговски кораб, плаващ под панамски флаг в Червено море

Хусите подпалиха китайски търговски кораб, плаващ под панамски флаг в Червено море
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.03.2024
  • Сподели:

Търговски плавателен съд е бил ударен от "неидентифициран снаряд" край Йемен. Взривът е предизвикал пожар, който е бил "успешно потушен", а корабът и екипажът са "в безопасност", съобщи Центърът за морските търговски операции на Обединеното кралство UKMTO, предаде NOVA.

 

 

Корабът е напът към следващото си пристанище. Агенцията за морска сигурност "Амбри" заяви, че нападнатият плавателен съд е петролен танкер, плаващ под панамски флаг, който е пътувал към пристанище Ню Мангалор в Индия. Танкерът е регистриран през 2019 г. от британската фирма Union Maritime Ltd. Друг плавателен съд, свързан със същата компания стана обект на нападения от страна на хутите, припомнят запознати.

Подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират голяма част от крайбрежието на Червено море в Йемен, извършиха десетки удари с ракети и дронове по корабоплаването през последните четири месеца. Това са действия, които според тях са в знак на солидарност с палестинците в Газа. Хутите се заканиха да атакуват израелски, британски и американски кораби, както и плавателни съдове, пътуващи към израелски пристанища, което наруши трафика по жизненоважния търговски път.

Съединените щати, които ръководят международната коалиция, сформирана да защитава корабоплаването в Червено море, от средата на януари нанасят удари по цели на хутите в Йемен.

Въоръжените сили на САЩ потвърдиха новината, като заявиха, че подкрепяните от Иран бойци хуси са изстреляли ракети по китайски петролен танкер в Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че в събота сутринта силите на хусите "са изстреляли четири противокорабни балистични ракети по "Хуан Пу".

В 16:25 ч. местно време "е засечена пета балистична ракета, изстреляна по "Хуан Пу"", съобщава още Централното командване, като отбелязва, че плаващият под панамски флаг и собственост на Китай кораб е подал сигнал за бедствие.

"Хунг Пу" е претърпял минимални щети, а възникнал на борда му пожар е бил потушен в рамките на 30 минути. Не се съобщава за жертви и корабът е възобновил курса си.

"Хусите атакуваха "Хуан Пу", въпреки че преди това заявиха, че няма да нападат китайски кораби", се казва в изявление на Централното командване.

 

Станете почитател на Класа