Стана известно кой държи Макрон в страх

Стана известно кой държи Макрон в страх
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.03.2024
  • Сподели:

Анализаторът Рахман: Изявленията на Макрон за Украйна са свързани със страха му пред Тръмп

 

 

Стана известно кой държи Макрон в страх

 

 

Антируските изказвания на френския президент Еманюел Макрон по отношение на Украйна са свързани със страха му от евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, написа в социалната мрежа X Муджтаба Рахман, експерт от аналитичния център Eurasia Group.

„Макрон е воден от безпокойство или страх поради три неща: фронтовата линия в Украйна може да се измести; подкрепата на САЩ за Украйна …ще приключи, ако Доналд Тръмп бъде преизбран през ноември; Западът върви към катастрофално поражение“, заяви анализаторът.

Според него френският лидер се стреми да привлече вниманието на европейските страни към сигурността на ЕС и да ги принуди да разчитат повече на себе си. Рахман предполага, че Макрон е особено загрижен от поведението на германския канцлер Олаф Шолц, който не е готов да поведе Германия към новия свят без военна защита от страна на Съединените щати.

След конференцията в подкрепа на Украйна в Париж в края на февруари Макрон заяви, че ЕС се е съгласил да създаде „девета коалиция за дълбоки удари“ — доставяйки на Украйна ракети със среден и голям обсег. Той също така каза, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия „да победи в тази война“.

Според него лидерите на западните страни са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, все още не е постигнат консенсус, „но нищо не може да се изключи“.

По време на срещата си с лидерите на опозицията в началото на март Макрон повтори, че Франция „няма граници и червени линии“ по въпроса за помощта за Украйна.

По-късно от Кремъл заявиха, че са обърнали внимание на думите на Макрон, че темата за изпращане на военни в Украйна се обсъжда в Европа, а позицията му за нанасяне на стратегическо поражение на Русия в Украйна също е добре известна на Москва.

От Кремъл отбелязаха, че редица страни, участващи в мероприятието в Париж за Украйна, имат „доста трезва оценка за потенциалните опасности от подобно действие, както и от напълно вероятната опасност от пряко въвличане в горещия конфликт“, а това „абсолютно не е в интерес на тези страни, те трябва да си дават сметка за това».

ПП

Станете почитател на Класа