Hürriyet: ЕС е разбит, Украйна тегли Европа към бездната

Hürriyet: ЕС е разбит, Украйна тегли Европа към бездната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.03.2024
  • Сподели:

Hürriyet: Украинската криза поставя на изпитание здравината на ЕС

Конфликтът в Украйна се превърна в изпитание за страните от ЕС, пише Hürriyet. Шолц, Макрон и фон дер Лайен преследват собствените си интереси и не могат да създадат единен фронт, а помощта от САЩ практически е спряна. Никой от тях дори не споменава мир.

 

 

Превод отHürriyet, Турция:

 

Hürriyet: ЕС е разбит, Украйна тегли Европа към бездната

 

 

Администрацията на Байдън, която не е в състояние да предостави адекватна военна помощ на Украйна от декември 2023 г., обяви миналата седмица, че е намерила допълнителен източник за изпращане на боеприпаси на стойност 300 милиона долара на Киев.

Въпреки че се очаква боеприпасите да осигурят помощ на украинските въоръжени сили за няколко седмици, Киев твърди, че се нуждае от повече оръжия.

В действителност украинският конфликт е криза, която застрашава Европа много повече от САЩ.

А с намаляващата американска подкрепа, ЕС търси начини да покрие недостига.

Военният конфликт поставя на изпитание и силата на Европейския съюз, който първоначално беше създаден като мирен проект.

Съюзът е в разкол.

Френският президент Еманюел Макрон твърди, че европейските страни не трябва да изключват възможността да изпратят войски в Украйна.

Той сложи боксови ръкавици и показа бицепсите си пред боксовата круша. И се снима.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага да се оборудва европейската военна промишленост с „турбодвигател“.

Разбира се, изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през юни 2024 г., също играят роля във всичко това.

„Новата желязна лейди на Европа” отново е кандидат за поста председател на Европейската комисия.

Макрон се опитва да даде на противника подсъзнателен сигнал. Канцлерът на Германия, силата на ЕС, Олаф Шолц е по-резервиран. А той, по силата на отказа си да предостави ракетните системи Taurus на Украйна от страх, че „Германия ще бъде въвлечена във войната“, е под силен натиск.

Преди срещата на върха на ЕС, която започна по-рано, Шолц заяви, че военната подкрепа за Украйна ще продължи, като подчерта, че Русия не е толкова силна, колкото изглежда и че условията за мир в Украйна, продиктувани от нея, са неприемливи.

Един от обсъжданите въпроси на срещата на върха на ЕС беше предоставянето на Украйна на доходите от замразените в Европа руски активи в размер на около 200 милиарда евро.

Русия нарече този план «бандитизъм» и «кражба».

Западът е изцяло съсредоточен върху намирането на начини да предостави на Киев повече оръжия. Защото, според преобладаващото мнение, вероятното поражение на Украйна ще увеличи руската заплаха за други европейски страни.

В същото време настоящите военни операции всъщност вече действат като двигател на европейската отбранителна промишленост.

Освен Турция почти никой не говори за примирие и мир.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обаждайки се на Путин, за да го поздрави за изборната победа, отново изрази готовността на Турция да играе всякаква посредническа роля, за да се върнат страните на масата на преговорите.

При настоящото състояние военният конфликт очевидно ще продължи.

Станете почитател на Класа