Льо Монд: Френският полк "Брив" е готов за влизане в Украйна

Льо Монд: Френският полк "Брив" е готов за влизане в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.03.2024
  • Сподели:

Франция вероятно ще е първата държава от НАТО, която ще влезе в Украйна.

 

 

Очаква всеки момент да получи направление „Киев“ В съседство с казармата им „Лапорт“ се обучават украински войници Бойците са известни с прозвището „бизоните“ Елитният 126-ти пехотен полк „Брив“ на френските въоръжени сили се готви усилено за военни действия в Украйна и командването му очаква всеки момент заповед за командировка в направление Киев.

Така поне твърди в просторен репортаж авторитетният парижки всекидневник „Льо Монд“.

Според авторката Елиз Венсан в момента военното формирование е на „изчаквателна позиция“ в казармата си „Лапорт“ край средновековния град Грив Ла Гайар, който се намира в Централна Франция, между Лион и Бордо.

Личният състав на частта е 1000 войници на активна служба и бойците от „Брив“ всеки ден усъвършенстват уменията си в полигоните из района, чийто ландшафт е много близък с този на Източна Украйна.

 Полкът е съоръжен с десетки свръхмодерни бронетранспортьора „Griffons“, с които през 2021 г. е бил заменен старият парк от шумни и проектирани през седемдесетте години машини „VAB“. Военнослужещите в „Брив“ са известни с прозвището „бизоните“, както заради скулптурата на внушителен бял бизон в края на казармения плац, така и заради легендарната им издръжливост в тежки условия.

Елиз Венсан цитира в репортажа си командващия частта полковник Пол Садурни, който обяснява, че от доста време подчинените му „ту тръгват, ту не тръгват за Украйна“.

Но възможността бойците и техните началници да бъдат командировани спешно била станала доста осезаема след изявлението в края на февруари на президента Еманюел Макрон за евентуално изпращане на войски на НАТО във воюващата с Русия страна.

И докато изчакват нужната за целта заповед, бойците от „Брив“ всеки ден усъвършенстват уменията си в полигоните из района, чийто ландшафт е много близък с този на Източна Украйна. Копаят окопи, правят маскировка, комплектоват оборудване, като особено тежки са зачестилите многокилометрови маршове на скок с трийсет килограмови мешки на гърба, операциите в нощни условия и т.н.

А голямата гордост на полка е тази, че по време на настъпление на руските войски срещу армията на Наполеон Бонапарт през 1812 г., бойците на тогавашния „Брив“ спрели врага с телата си, позволявайки така на подложените на жесток обстрел френски сили да се изтеглят на безопасни позиции.

В репортажа на „Льо Монд“ се споменава също, че от доста месеци само на няколко километра от казармата на елитния 126-ти пехотен полк е основният тренировъчен лагер на украински войници на френска земя. Според разпитан от Елиз Венсан офицер, те често посещавали колегите си в казармата „Лапорт“, но както подчертава капитанът, „виждаме се, срещаме се, но без да се побратимяваме“.

 

Станете почитател на Класа