Полша и Украйна са близо до споразумение за вноса на селскостопански продукти

Полша и Украйна са близо до споразумение за вноса на селскостопански продукти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

Полша и Украйна са близо до споразумение за вноса на селскостопански продукти, заяви полски депутат, цитиран от Ройтерс и News.bg.

 

 

Той направи коментара си преди разговорите между правителствата на двете страни, докато Варшава се опитва да потуши фермерските протести.

Фермери в Полша и на други места в Европейския съюз протестират искане за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след нахлуването на руските сили през 2022 г.

Те твърдят, че украинските фермери наводняват Европа с евтин внос, което ги прави неспособни да се конкурират с тях.

Днес полският министър на земеделието Чеслав Сикерски ще се срещне с украинския си колега Микола Солски във Варшава, а правителствата на страните ще проведат среща утре.

"Близо сме до решаването на тези проблеми заедно в диалог", заяви Кшищоф Пашик, лидер на парламентарната група на Полската селска партия (PSL), част от управляващата коалиция. "Една от темите е зърненият въпрос, този проблем може да бъде решен". Той изрази оптимизъм за резултатите от разговорите.

Полските фермери твърдят, че голяма част от украинското зърно, което трябва да минава транзитно през Полша, попада на вътрешния пазар.

На свой ред Киев посочва, че протестите, които включват блокади на границата и разсипване на украинско зърно по железопътните линии, вредят на неговите военни усилия и икономика. Той отбелязва и че само малка част от зърното, което изнася, минава транзитно през Полша.

По-рано този месец Европейският съюз постигна временно споразумение да предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до своите пазари до юни 2025 г., макар и с нови ограничения върху вноса на зърнени храни.

Станете почитател на Класа