Петролната атака на Запада срещу Русия се провали напълно

Петролната атака на Запада срещу Русия се провали напълно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Руските петролни компании продължават да продават петрол и да правят добри пари въпреки санкциите. През март износът по море почти достигна годишен максимум, цените на всички местни сортове са доста над тавана, а приходите от петрол и газ на страната скочиха с 80%.

 

 

 

Целта на САЩ и Г-7 – да лишат Москва от „доходи от продажба на суровини“ – отново не е постигната. На Запад мислят какво да правят по-нататък.

Експортиране на записиь

Платформата за анализ на стоки “Кеплер” изчисли: средният дневен износ на руски петрол по море миналия месец е бил 3,8 милиона барела. Това е максимумът от май 2023 г. (тогава беше 3,9). В годишно изражение - плюс пет процента. Цифрата за януари е 3,5 милиона барела, за февруари - 3,3.

“Блумбърг”, позовавайки се на данни за проследяване на танкери, също така отбелязва, че доставките на петрол по море от Русия са се увеличили с 270 000 барела на ден през седмицата, приключваща на 31 март, до 3,74 милиона, най-високото ниво от една година.

В същото време Москва спазва задълженията си за намаляване на производството в рамките на ОПЕК+: средните доставки през първото тримесечие са близки до обещаното на партньорите от обединението.

Справиха се със заседналите барели

Както посочва “ОйлПрайс”, руският износ леко спадна, след като индийските рафинерии не приеха 18 милиона барела суров петрол поради санкции срещу “Совморфлот”. Половината от тази суровина обаче е безопасно транспортирана до Китай.

„По-голямата част от петролните резерви “Сокол”, натрупани след отказа на индийските рафинерии, бяха продадени. Около 9,1 милиона барела - половината от общия брой - бяха изпратени в китайски рафинерии. Други седем милиона се върнаха в Индия. Пекин увеличава вноса на руски петрол по море с около 800 хиляди барела на ден“, изброява “Блумбърг”.

Дупка в тавана

Според експерти прословутият таван на цените и ограниченията, наложени от САЩ и Г-7, насочени към корабните компании и танкерите, не работят.

“Блумбърг” изчислява, че брутната стойност на руските доставки е нараснала до петмесечен връх от 1,75 милиарда долара на 1,9 милиарда долара. Москва спечели средно 110 милиона долара повече на седмица от износа на петрол по море през март - 1,74 милиарда.

Руският петрол се търгува над тавана навсякъде. Основната експортна марка “Уралс” сега е по-скъпа от миналата и предходната година и средно струва като през последните пет години.

Според ценовата агенция “Аргус” “Уралс” струва средно 75 долара за барел (с таван от 60). А доставките за Индия вече са 88, само с 3,8 по-евтино от еталонния “Брент”. Когато руската ЕСПО напусне пристанището, цената е 84 долара. Този по-скъп сорт не е достигал тавана от почти година.

В продължение на много месеци подред черното злато се продава за средно 73,14 долара за барел, 20% над тавана.

Доходите растат

Не е изненадващо, че въпреки цялата обширна „санкционна програма“ на Запада, Москва получава все повече и повече. Заедно с цената на петрола растат и приходите в бюджета. През първото тримесечие приходите от петрол и газ, според Министерството на финансите, възлизат на 2,9 трилиона рубли - преди година те бяха с 80% по-малко. През януари-март 2023 г. те са били 1,635 трилиона, с 80% по-малко. През март 2024 г. - 1,307 трилиона, през февруари - 945,6 милиарда, през януари - 675,2.

Приходите на федералния бюджет през първото тримесечие са се увеличили с 53,5% спрямо същия период на миналата година.

 

 

Междувременно Западът се опитва да разбере какво да прави. Както каза наскоро помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Пайът, таванът на цените ще бъде намален, тъй като все пак е необходимо да се лиши Русия от доходи от продажбата на суровини.

 

 

 

 

Автор: Елена Савелиева ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа