Няма да е както преди. Украинските бежанци в Европа са вкарани в строги рамки

Няма да е както преди. Украинските бежанци в Европа са вкарани в строги рамки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Миграционната криза подкопава икономиките на страните от ЕС. Още това лято украинските бежанци в Европа може да се сблъскат със сериозни трудности.

 

 

 

Държавите, приемащи основния поток от мигранти, обмислят варианти за намаляване на тяхната подкрепа. За новия европейски курс и причините за него - в материала.

Летни иновации

Полското правителство разработи законопроект, който регулира помощта за украинците. Условията стават все по-тежки.

По-специално, от 1 юли еднократното плащане от 300 злоти ще бъде отменено. Програмата „40+“, която насърчава поляците да приемат имигранти, също е прекратена. Всеки собственик на домакинство получават по 40 злоти на ден в продължение на 120 дни - за храна и компенсация за увеличените разходи за комунални услуги.

Предвиждат такса за снимки за получаване на ПЕСЕЛ (Национален идентификационен номер), настаняване и храна в бежанските центрове.

Други предимства, които не са пряко свързани с паричните разходи, ще останат. Например, опростена процедура за регистрация на трудовата борса, удължаване на визи и разрешения за пребиваване в страната, временно ползване на помещения за колективно живеене.

 

 

Законопроектът ще се гледа в края на април. Може да направят промени, но е ясно, че правителството няма да изостави основните. Става дума за запазване на собствените средства. Както пише “Речпосполита”, решението на кабинета на министрите е продиктувано от много високи разходи. По-специално Силезийското воеводство ги оцени на 190 милиона злоти на месец (за 115 хиляди бежанци). От тях дневните плащания от 40 злоти на човек възлизат на около 160 милиона.

Статистика срещу мигрантите

По-рано беше съобщено, че временната закрила на украинските бежанци в Полша ще бъде удължена до 4 март 2025 г. Но не само желанието за спестяване на средства движи правителството. Има и други важни фактори.

Законопроектът има за цел да гарантира, че помощта за бежанците се използва стриктно по предназначение, казва заместник-началникът на МВР Мачей Душчик. Същото се казва и в обяснителната бележка към документа. Въведена е еднократна помощ за осигуряване на стоки от първа необходимост на разселените лица - хигиенни продукти, основно облекло и обувки.

„Бежанците тогава често нямаха елементарни ежедневни неща със себе си, сега това е загубило своята актуалност“, отбелязват авторите на законопроекта.

Отношението на другите към гостите също се променя. Според скорошно проучване на Варшавския център за изследване на общественото мнение едва 61% от поляците смятат, че бежанците от Украйна трябва да продължат да бъдат приемани. Освен това само 17% са отговорили „определено да“, останалите са склонни към варианта „вероятно“. Но 31% са категорично против. През март 2022 г. показателите са напълно различни: 94% от респондентите от същия център бяха за подпомагане на разселените хора.

Друг тревожен знак е нарастването на престъпността. Според полицейското управление броят на нарушенията, извършени от чужденци през 2023 г. (първата година, прекарана изцяло с бежанци), се е увеличил с 2400 спрямо 2022 г. Обвинения са повдигнати общо на 17 278 посетители. Най-често, поради мащаба на миграцията, престъпленията са извършени от украинци (повече от половината обвиняеми са чужденци). На второ и трето място са грузинците и беларусите (съответно 2714 и 1030 души).

Няма стимул за работа

Полша прие 956 хиляди украинци. Само Русия и Германия повече.

В Чехия, Великобритания и Испания взети заедно - по-малко и те са следващите в класацията. Внимателното внимание на поляците към проблема е съвсем разбираемо. В Германия също има гласове против прекомерната подкрепа за украинците.

Така през януари съпредседателят на Социалдемократическата партия на Германия (част от управляващата коалиция) Ларс Клингбайл заяви, че е необходимо да се ускори процесът на депортиране на бежанци, които не искат да работят. Или по-бързо и по-активно да се включат в работата, да овладеят езика и прочее.

В Германия, която е приела повече от 1,1 милиона украинци, работят по-малко от 20%. Големите ползи допринасят за това. И плащания: 563 евро на месец на човек, за съпрузи - по 506, детски надбавки - 357-471 в зависимост от възрастта. Правителството също така поема разходите за здравно осигуряване и настаняване. Отделно се отделят средства за закупуване на домакински и ученически пособия.

Това тревожи германците. А освен на пари, бежанците имат право и на хранителни пакети от т. нар. хранителни банки. Украинците, според очевидци, когато получават храна, понякога просто я изхвърлят. Доброволците отбелязват, че тази храна може да бъде полезна за тези, които наистина имат нужда от нея. Но всичко отива в кошчето, защото помощите позволяват на бежанците да ходят в супермаркетите.

Берлин не бърза да ревизира условията. Въпреки това, след премахването на помощите от Полша, е възможно някои бежанци да се опитат да се преместят в по-щедра Германия. И тогава властите все пак ще трябва да предприемат мерки, за да избегнат острите въпроси от населението.

 

 

 

 

 

Автор: Ренат Абдулин ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа