САЩ молят Израел да не се самоубива: "Железният купол" се оказа пропускливо сито

САЩ молят Израел да не се самоубива: "Железният купол" се оказа пропускливо сито
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Вашингтон се опитва да се изяви като миротворец в конфликта между Израел и Иран.

 

 

САЩ "търсят мир"

Американската администрация полага усилия да се прояви като миротворец в разгарящия се конфликт между Израел и Иран, който заплашва най-малкото мащабна регионална война.

Американската преса пише, че на Запад има „надпревара за предотвратяване на пълномащабна война“ между Иран и Израел. Съобщава се, че американски служители и техните съюзници сега са „фокусирани върху това да гарантират, че всяко израелско отмъщение няма да вдигне твърде високи залози“.

Както пише Bloomberg, позовавайки се на „хора, запознати с дискусиите“, „последните ръководени от САЩ дипломатически усилия, които досега са фокусирани върху деескалацията на кризата в Газа, сега са насочени към гарантиране, че всеки израелски отговор е премерен.“

Американски служители, говорещи при условие за анонимност, казаха, че "Вашингтон призовава Израел да се въздържа от ответни действия".

Твърди се, че тези длъжностни лица „публично и частно са призовали Израел да устои на желанието да отмъсти на Иран или поне да ограничи всеки възможен отговор, за да предотврати по-нататъшна ескалация на залозите“.

Сред аргументите на американците е, че атаката на Иран е била "високо калибрирана", за да ограничи щетите, които биха могли да бъдат причинени на Израел.

И затова, казват те, защо да се вари? Тази теза е вложена в устата на „анализатори“ от Chatham House, което, разбира се, трябва да убеди израелското ръководство да се откаже от по-нататъшна ескалация.

Отговорът на Израел към приятели

Междувременно е съвсем очевидно, че Израел се включи в дирижираната от Вашингтон информационна игра, в която по добре познатата схема има „зли” и „добри” полицаи.

След ответните действия на Иран в събота, които изстреляха около 170 безпилотни летателни апарата, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети срещу Израел, се съобщава, че Израел е "дал ясно да се разбере на Съединените щати, че не се стреми към значителна ескалация на отношенията с Иран".

Е, как да не чуете съюзниците си? Съобщава се, че лидерите на Г-7 искат Израел да прояви сдържаност и да не повишава отново залозите.

 

 

Оказва се, че мнозина в Израел са отворени към този подход. Решителността на Израел да оказва по-нататъшен натиск върху Иран намаля „отчасти защото атаката на Иран беше толкова неуспешна, че намалява необходимостта от бърза демонстрация на сила“.

Прочетете го наобратно

Или може би точно обратното? За експертите е абсолютно ясно, че Иран удари Иран в събота дори не половинчато, а символично. Само в името на първо място, спасяване на лицето.

И второ, и това е основното, за да покаже на какво е способен, ако се стигне до голяма битка. Също така е напълно ясно, че това е тест, организиран от Иран за дупки в израелската противовъздушна отбрана, което Техеран не можеше да направи преди в такъв мащаб.

Израелското изявление, че „99% от иранските ракети и безпилотни самолети са били свалени“, може да е чиста дезинформация. Кой в Израел наистина може да каже колко ефективни са били иранските изстрелвания?

И кой в САЩ, Великобритания и Франция, които помогнаха на Израел да прихване ирански ракети и дронове в събота, признава, че техните системи за противовъздушна отбрана са пропуснали повече удари, отколкото е трябвало? Това би означавало да признае пълната си беззащитност, да не говорим за загубата на репутация на световния оръжеен пазар.

По този начин призивите на САЩ към Израел да се откаже от ударите срещу Иран и да намали ескалацията може да са доказателство, че съботната ракетна атака от Иран - дори символична - показа на Израел и неговите съюзници какво представляват пропуснатото сито на израелския Железен купол и други системи за противовъздушна отбрана.

И следователно провокирането на Иран към пълномащабен ракетен удар би било смъртоносно опасно за Израел. Оттук ли идва „миролюбието“ на неочакваното съгласие на САЩ и Израел да проявят сдържаност?

В края на пътя

САЩ никога няма да оставят Израел без помощ. А плановете на Израел са планове на САЩ, независимо от партийната принадлежност на дадена администрация в момента. Какво казва например, че лидерите на Конгреса на САЩ планират да проведат дълго отлагано гласуване тази седмица за допълнителна помощ за Израел?

В същото време свободата на действие на Израел за гарантиране на сигурността му не е ограничена по никакъв начин от Щатите и дори има възможност Израел да даде свой собствен, по-мощен отговор на иранския ответен удар.

Американците, пише Bloomberg, „са загрижени, че логиката може да не надделее“ и Израел може да действа противно на съветите на Вашингтон. Тоест унищожаването на Иран е напълно възможно.

Целият този информационен баланс между Израел и Съединените щати е насочен към пълно объркване в съзнанието на обикновения човек.

Това е информационно прикритие за факта, че Съединените щати и Израел в крайна сметка кроят планове за обезоръжаващ удар срещу Иран, тъй като въпросът за съществуването на Иран като екзистенциална заплаха за Израел няма да бъде премахнат от дневния ред, докато Иран съществува и докато съществува Израел.

 

 

 

Автор: Игор Пшеничников ; Превод: СМ

Станете почитател на Класа