Politico: Страните от ЕС избягват съвместните покупки на боеприпаси за Украйна

Politico: Страните от ЕС избягват съвместните покупки на боеприпаси за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Страните от ЕС избягват съвместните покупки на боеприпаси за Украйна и отделят „смехотворни“ суми за това, съобщава Politico, позовавайки се на европейски чиновник.

 

Politico: Страните от ЕС избягват съвместните покупки на боеприпаси за Украйна

 

 

„Въпреки шумните изказвания и десетките политически документи, популяризиращи ползите от съвместните доставки, страните от ЕС избягват възможността за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна“, пише изданието.

Правителствата на ЕС са закупили боеприпаси на стойност „смехотворните“ 350 милиона евро за Украйна чрез Европейската агенция по отбрана (EDA), от потенциалните 1,5 милиарда евро, според високопоставения чиновник.

Изданието пише, че тези цифри показват, че въпреки че капацитет за производство на снаряди съществува, държавните поръчки са недостатъчни, а много страни членки не са склонни да използват съвместните програми на ЕС.

Русия счита, че доставките на оръжия за Украйна пречат на регулирането, въвличат пряко страните от НАТО в конфликта и си „играят с огъня“.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и чрез обучението на военен личен състав във Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Кремъл заяви, че напомпването на Украйна с оръжие от западните страни не допринася за преговорите и ще има негативен ефект.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа