Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел

Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Европейският съюз знаеше предварително за предстоящия ответен удар на Иран срещу Израел; съюзът получи уведомление няколко дни предварително. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. „Бяхме предупредени няколко дни преди това“, каза Борел в интервю за френския вестник "Монд", отговаряйки на въпрос дали ответният удар на Иран е бил изненада за ЕС. Той не уточни откъде властите на ЕС са получили информация за подготовката на удара.

 

 

Свързан текст: Иран и Израел проведоха двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба

Според Борел след атаката срещу Израел иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян му е казал, че ислямската република е удряла изключително „военни цели“ и е дал да се разбере, че това е „контролиран отговор“. Борел посочи, че ако Техеран наистина е искал да причини значителни щети, той не би изпратил дронове към Израел, на които отне около шест часа, за да достигнат целите си. „Това по никакъв начин не извинява или омаловажава значението на тази атака“, добави той.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Насър Канани заяви, че страната му не иска ескалация на напрежението в Близкия изток, но възнамерява да отговори на "всякакви незаконни и ирационални действия" срещу Техеран.

Страните от Европейския съюз единодушно призоваха Израел да не отвръща на атаката на Иран. Това съобщи междувременно европейското издание на американския вестник Politico, позовавайки се на високопоставен дипломат от ЕС. По думите му, Европейският съюз искал „превантивно да даде да се разбере на Нетаняху, за да не направи нещо безумно“. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят нови санкции срещу Техеран на среща на върха на 16 април.

Станете почитател на Класа