САЩ не смятат, че резолюция на ООН за Палестина ще доведе до създаването на две държави

САЩ не смятат, че резолюция на ООН за Палестина ще доведе до създаването на две държави
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че не смята, че внесената от Палестинската автономна власт (ПАВ) проекторезолюция в Обединените нации, съдържаща препоръка за пълноправно членство на палестинците в ООН, ще помогне за уреждане на израелско-палестинския конфликт на принципа две държави за двата народа, предаде Ройтерс.

 

 

Томас-Грийнфилд каза това на пресконференция в Сеул в отговор на въпрос дали САЩ са готови да приемат искането на ПАВ за пълноценно интегриране в структурите на световната организация.

 

 

Палестинският представител в ООН говори пред Съвета за сигурност, 25 март 2024 г. Снимка: АП

Съветът за сигурност на ООН ще гласува утре по искането на палестинците да се присъединят към световната организация като пълноправен член, предаде Франс прес, като се позовава на няколко дипломатически източника.

В началото на този месец палестинците подновиха дипломатическата си офанзива с искане да получат статут на пълноправен член на ООН, като се позовават на израелската офанзива в Газа.

Искането им има малки шансове за успех поради противопоставянето на САЩ, които са една от петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност и притежават право на вето, отбелязва АФП.

 

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа