Гутериш настоя за "спешно понижаване на напрежението" в Близкия изток

Гутериш настоя за "спешно понижаване на напрежението" в Близкия изток
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за "спешно понижаване на напрежението" в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Говорителят на ръководителя на световната организация Стефан Дюжарик посочи, че Гутериш е отправил призива в телефонен разговор с иранския външен министър след нападението на Техеран в края на миналата седмица срещу Израел. По думите на Дюжарик генералният секретар е разговарял с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан в понеделник.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в неделя Гутериш предупреди, че "Близкият изток е на ръба" и че е време да отстъпи от бездната, над която се е изправил.

Световни лидери призоваха Израел да не отвръща, след като Иран изстреля стотици дронове и ракети при безпрецедентна операция в края на миналата седмица, която доведе Близкия изток една крачка по-близо до избухването на общорегионална война, отбелязва Асошиейтед прес. Нападението беше извършено по-малко от две седмици след като при предполагаем израелски удар по сградата на консулство на Техеран в Сирия бяха убити двама ирански генерали.

Напрежението в региона се покачи, откакто на 7 октомври избухна поредната война между Израел и "Хамас". Тогава "Хамас" и "Ислямски джихад", две радикални групировки, подкрепяни от Иран, извършиха нападение срещу Израел от територията на ивицата Газа, при което бяха убити 1200 души в еврейската държава, а 250 бяха отвлечени. Израел отговори с настъпление в Газа, което предизвика повсеместни разрушения в палестинския анклав и което е взело над 33 800 жертви, според представители на местните здравни органи.

 

Станете почитател на Класа