Напрежението между Франция и Азербайджан се покачва

Напрежението между Франция и Азербайджан се покачва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Франция отзова посланичката си в Азербайджан Ан Боайон "за консултации", предаде Франс прес, като се позовава на публикувано вчера изявление на френското външно министерство, в което се подчертава, че през последните месеци Баку предприема "едностранни действия, които вредят на отношенията" му с Париж, съобщи БТА.

 

 

Президентът Еманюел Макрон "разговаря с нашата посланичка по този въпрос". "Той изрази съжаление за действията на Азербайджан и изрази надежда, че азербайджанската страна ще изясни намеренията си", се добавя в изявлението на министерството, публикувано снощи. Отношенията между Франция и Азербайджан се влошиха през последните месеци, като държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува Париж, че подкрепя Армения в териториалния спор между Ереван и Баку, отбелязва АФП.

"Франция отново изразява подкрепата си за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения при зачитане на международното право и териториалната цялост на двете страни. Тази нормализация ще бъде от полза и за двете страни, както и за региона като цяло", се подчертава още в изявлението.

Бившите съветски републики Армения и Азербайджан водеха териториален спор за Нагорни Карабах от 30 години. През септември миналата година Баку започна светкавична офанзива, която доведе до капитулация на арменските сепаратисти. След това почти цялото арменско население на региона, над 100 000 от общо 120 000 души, избяга в Армения. Двете съседни държави вече бяха водили две войни за контрол над тази територия.

Неотдавна Баку и Ереван обявиха желанието си да нормализират отношенията си. Франция, в която живее голяма арменска диаспора, заяви, че е готова да помогне при посредничеството, като същевременно демонстрира непоколебимата си подкрепа за Армения, припомня АФП. В началото на април Париж изрази съжаление за удължаването на предварителното задържане в Азербайджан на френски гражданин, обвинен в шпионаж - обвинения, които френските власти отхвърлиха категорично. Три седмици след ареста му Баку обяви експулсирането на двама френски дипломати, а на следващия ден Франция обяви аналогична реципрочна мярка, с което напрежението в двустранните отношения достигна връхната си точка.

 

Станете почитател на Класа