Швейцария отказа да помага в търсенето на замразените активи на Русия

Швейцария отказа да помага в търсенето на замразените активи на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Швейцария няма да се присъедини към групата за издирване на замразените активи на Русия

 

 

Швейцария отказа да помага в търсенето на замразените активи на Русия

 

 

Правителството на Швейцария няма да се присъедини към международната група за издирване и конфискуване на замразените руски активи, пише РБК, позовавайки се на Федералния департамент по икономика, образование и изследвания.

Ведомството твърди, че Берн е изградил добро сътрудничество с международните партньори при прилагането на санкциите срещу Москва, особено на техническо ниво.

„Поради тази причина Федералният съвет в момента не вижда необходимостта официално да се присъедини към REPO“, добавиха от департамента, отбелязвайки, че ако членството е в интерес на Швейцария в бъдеще, Федералният съвет може да преразгледа ситуацията.

В същото време Берн следи работата на партньорите си по предоставянето на замразените руски активи на Украйна и ще вземе предвид правната си система за вземане на решения, ако все пак се съгласи да се присъедини към специалната група.

След началото на специалната операция ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Брюксел обсъжда начини за използване на замразените руски активи за финансиране на възстановяването на Украйна.

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения «би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право».

Министерството на външните работи на РФ нарече замразяването на руските активи в Европа «кражба», отбелязвайки, че ЕС цели кражбата не само на средствата на частни лица, но и на държавните активи на Москва.

ПП

Станете почитател на Класа