Проучване: Само 40 % от германците и французите са оптимисти за бъдещето на ЕС

Проучване: Само 40 % от германците и французите са оптимисти за бъдещето на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Последните социологически проучвания показват, че средностатистическите европейци се отнасят доста скептично относно развитието на Европейския съюз, пише германското списание Der Spiegel. Скептицизмът е особено голям сред жителите на Германия и Франция: тяхната увереност в правилността на пътя на развитие на ЕС е отслабнала. 60% от германците и само 42% от французите се отнасят относително оптимистично за бъдещето на Европа.

 

 

Проучване: Само 40 % от германците и французите са оптимисти за бъдещето на ЕС

 

 

В навечерието на европейските избори доверието на германците в правилния път за развитие на Европейския съюз отслабна. В проучване, проведено от Европейския парламент, 60% от германците твърдят, че се отнасят „достатъчно оптимистично“ или „много оптимистистично“ в това отношение. Преди малко повече от три години 72% от населението на страната отговаряше по този начин.

Като цяло 61% от европейците са оптимисти в настоящото проучване. В същото време Франция е на второ място сред скептиците — само 42% от запитаните са оптимисти за развитието на ЕС, докато повече от половината анкетирани са песимисти.

Що се отнася до германците, в последното проучване само 40% от анкетираните заявяват, че имат като цяло положително мнение за Европейския парламент. Проучването показа още, че 60% от германците се интересуват от предстоящите избори в Европа.

Станете почитател на Класа