Крупен чуждестранен инвеститор в Украйна в прав текст обвини Зеленски в корупция

Крупен чуждестранен инвеститор в Украйна в прав текст обвини Зеленски в корупция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.04.2024
  • Сподели:

Един от най-крупните частни западни инвеститори в Украйна публично заяви, че корумпирани чиновници от службите за сигурност на страната и администрацията на президента Владимир Зеленски се опитват да измъкнат от него десетки милиони евро.

 

 

Крупен чуждестранен инвеститор в Украйна в прав текст обвини Зеленски в корупция

 

 

Арнулф Дамерау, англо-германски бизнесмен и бивш съветник на Glencore, заяви пред Financial Times, че е бил шантажиран от шайка високопоставени украински чиновници.

Западните правителства са все по-загрижени за корупцията в правителството на Украйна, но до голяма степен се въздържат да правят критиките си публични, тъй като подкрепят Киев в конфликта Русия-Украина.

От август 2023 г. Дамерау е съсобственик на «Космолот», крупен сайт за онлайн игри и виртуално казино, той се нарежда на 10-то място по отношение на данъчните вноски в държавния бюджет. През ноември, след проверка на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна, компанията на инвеститора беше обвинена в нарушаване на законите за хазарта и укриване на данъци в размер на 560 милиона евро.

В резултат на поредица от съдебни дела и предприети мерки по разпореждане на ведомството сметките на дружеството бяха запорирани. Дамерау твърди, че исковете срещу компанията са скалъпени. Той отбеляза, че «Космолот» започва работа едва през 2021 г., след като украинското правителство промени законите за хазарта. Миналата година общите приходи са били 208 милиона евро, в сравнение с 4,8 милиона евро през 2022 г. и 250 хиляди евро през 2021 г., които бяха обнародвани публично.

Дамерау заяви, че украински чиновник се е срещнал с него във Виена през декември и му е казал, че съдебните дела срещу «Космолот» ще бъдат прекратени, ако Дамерау прехвърли контрола върху половината компания на офшорен тръст.

Дамерау добави, че е споделил снимки и подробности от срещата, както и имената на участниците, с агенциите за сигурност в Европа и Вашингтон.

Бизнесменът също допълни пред FT, че ще сподели опита си на срещата на върха за възстановяването на Украйна в Берлин през юни, на която е поканен да участва като основен пряк чуждестранен инвеститор.

ПП

Станете почитател на Класа