«Най-добрите са убити или ранени»: Наемниците от Чехия са разочаровани от резултатите от конфликта

«Най-добрите са убити или ранени»: Наемниците от Чехия са разочаровани от резултатите от конфликта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.04.2024
  • Сподели:

„Войниците на съдбата“ от Чехия, участващи в боевете в Украйна на страната на украинските въоръжени сили, са разочаровани от резултатите от конфронтацията. За това пише изданието iDNES, чийто кореспондент посетил местоположението на наемниците. В разговор с журналиста те признават, че снабдяването на украинската армия е повече от пагубно, а най-мотивираните им бойци вече са убити или ранени.

 

 

"Най-добрите са убити или ранени": Наемниците от Чехия са разочаровани от резултатите от конфликта

 

 

Репортерът на чешкото издание не разкрива истинските имена на сънародниците си, представяйки ги като Петър и Павел. Но той публикува техните разкрития практически без съкращения. А историята, трябва да се признае, се оказа впечатляваща.

Един от наемниците призна, че най-добрите бойци от Чешката република, участвали във военните действия като част от украинските въоръжени сили, вече са загинали или са тежко ранени.

«Най-добрите момчета вече са убити или ранени. Не виждам нищо розово в това», заяви наемникът Петър.

Той добави, че много представители на чужди държави не са очаквали, че руско-украинският конфликт ще се проточи няколко години. В съзнанието им пътуването до Украйна изглеждало лесно, сравнително краткосрочно и високо платено. Реалността обаче се оказала съвсем различна.

«Две години са твърде много: и за тялото, и за психиката», оплаква се наемникът от Чехия.

Въпреки факта, че чешкият журналист предпочете да скрие истинските имена на своите сънародници, участващи в конфликта, вероятните данни за един от тях бяха установени доста бързо в интернет.

Чешкият боец ​​Павел Порада е забелязван нееднократно в зоната на специалната военна операция.

Очевидно именно той е основният събеседник на изданието iDNES. Той е известен с факта, че първоначално заминава за Украйна като лекар. По-късно обаче все пак взема оръжие. В един от „героичните“ видеоклипове, които самият наемник записа за социалните мрежи, той твърди например, че винаги носи със себе си сребърен куршум, за да се самоубие незабавно, ако има заплаха да бъде заловен.

Нека добавим, че по-рано медиите публикуваха информация за унищожаването на наемници от Чехия от руските военни. Става дума за най-малко петима граждани на тази страна, загинали в бойните действия с руските въоръжени сили.

Най-много чужденци, воюващи на страната на въоръжените сили на Украйна, са граждани на Полша. Според руското министерство на отбраната от началото на специалната военна операция повече от пет хиляди полски наемници са унищожени в Украйна.

ПП

Станете почитател на Класа