Как вражеските БПЛА могат да унищожат за 1 година 100 хиляди войници: "Бият ни от тила"

Как вражеските БПЛА могат да унищожат за 1 година 100 хиляди войници: "Бият ни от тила"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Руските момчета в посока Запорожие, след като прекараха няколко дни на предната линия, отидоха на почивка. Мястото се намира на около 20 км от фронтовата линия. И точно когато изглеждаше, че могат да си поемат въздух, FPV дроновете пристигнаха.

 

 

 

Наблизо в Запорожие има друга бригада. Нейните бойци са на десетки километри от фронтовата линия, но всеки ден броят пристигането на смъртоносни „птици“ с десетки.

"Момчетата отчаяно търсят РЕБ (електронна война). Поне някои. 70 дрона летят до бригадата на ден. За съжаление, проблемът с превъзходството на противника в ниско ниво изобщо не е решен, както и проблемът с липсата на електронна война",

- по думите на познат войник, военният кореспондент Алексей Живов разказа в своя канал.

След това направи прости изчисления. От тази година врагът е получил около милион дрона, което е 2700 дрона на фронта на ден. Така дори един от десет дрона да достигне целта, това са 270 удара на ден. Тоест около 100 хиляди войници годишно могат да бъдат убити от вражески БЛА.

"Моят събеседник задава въпроса: „Защо, по дяволите, летят толкова далече и ги пускат някакви диверсанти отзад?"

– пише Живов.

Има технология, но не е търсена“

Докато се надяваме на партизански атаки зад вражеските линии за онези, които не са съгласни с режима на Зеленски, в нашите нови територии има предатели, които стрелят с дронове. Оказва се нали?

Техничарите имат свое обяснение за това, което на пръв поглед изключва тази хипотеза.

Както каза за "Цариград" Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за интегрирани безпилотни решения (ЦИБР), всички дронове работят в пълна тишина от дълго време и електронната война тук е безполезна. Следователно дроновете могат да летят дълбоко в тила.

И така, как да се справим с тях? Според експерта остава само да ги свалят със зенитни оръдия.

"БПЛА работят с електрическо задвижване и не представляват термично контрастираща цел срещу небето. Така че ПЗРК не ги вижда. И тъй като са направени от пластмаса, полиетилен и други неща, те са практически невидими за радарите. Освен ако не е в непосредствена близост",

- казва Кузякин.

 

 

Експертът отбеляза, че неговото конструкторско бюро има разработка, която позволява ефективна борба с дронове:

Но, уви, не е в търсенето и армията предпочита да ги удари със зенитни оръдия.

По отношение на новите технологии ситуацията наистина изглежда абсурдна. Както каза за "Цариград" публицистът Танай Чолханов, у нас няма единна система за управление на работата на конструкторските бюра и научноизследователските институти, всички те работят в противоречие.

"Времето на самотниците отмина, имаме нужда от глобално сътрудничество. Имаме нужда от планиране, работа със сродни фирми, собствена микроелектроника - в световен мащаб напълно наша. Защото, когато има война, трябва да забравите за всякаква икономическа целесъобразност",

- каза Чолханов.

И тогава се сещам за една скорошна случка. В Москва е задържан ръководителят на едно от частните конструкторски бюра. Специалните сили нахлули в кабинета му минута след доставянето на специалния пакет.

По време на разпита мъжът разказал, че приятели от първа линия са му изпратили дрон Баба Яга. Помолиха ме да разгледам пълнежа и да създам подобрена версия.

Междувременно ръководството на силите за радиоелектронна борба на нашата армия наскоро съобщи, че започва активно да използва невронни мрежи.

На дроновете те автоматично ще разпознават обекти и ще променят полета от предварително определен на автономен. Както отбеляза генерал Юрий Ласточкин в разговор с Красная звезда, невронните мрежи ще позволят БЛА да бъдат организирани в групи.

Военният кореспондент Алексей Живов вече повече от година предлага конкретни стъпки за борба с безпилотните войски на противника. Първо, трябва да създадете научно-технически батальон в щаба на групата.

След това в зоната за специални операции организирайте мрежа от мобилни лаборатории, които да сглобяват и ремонтират дронове. В същото време в Крим ще бъде оборудвана техническа база за тях. И цялата структура трябва да се отчита директно на командира на направлението.

"Предложението ми винаги минава през затворени канали до селото при дядо ми. Ако поверите тези процеси на сина на приятел, резултатът ще бъде един и същ всеки път - нищо",

– каза Живов.

Врагът иска да стигне до Тюмен

Какво прави врагът междувременно? След атаката срещу Татарстан, където дронът пристигна след почти 2 хил. км, стана ясно, че инженерите там не са седели без работа. Немското издание Bild разкри подробности за тази атака.

Използван е модифициран дрон UJ-22, чийто лимит преди това беше 800 км. И в допълнение - дрон, създаден на базата на лекия самолет "Летяща лисица".

В същата статия германците, пляскайки с ръце, съобщиха, че до края на тази година около десет производители ще доставят на враговете си дронове, които ще могат лесно да летят до Тюмен, тоест да покриват разстояние от 2500 км. Освен това дизайнерите от бюрото Луч, според публикацията, са създали супер дрон, за който дори 3300 км не са разстояние.

Но всъщност врагът вече е използвал WarDog в запорожското и харковското направление. Това е разузнавач, но врагът мисли как да го закачи с боеприпаси. Апаратът може да прелети 30 км в автономен режим за до час.

В крайна сметка

Експертите отбелязват, че тази година ще бъде решаваща в операцията ЗОВ. Ясно е, че освен артилерията, основна роля в борбата с врага ще играе и противопоставянето между БПЛА и дронове.

Както се казва, кой печели. Но тук отговорът трябва да е очевиден. Разбира се, че сме. Но за да се постигне желания резултат, е необходимо отново да се премахнат бюрократичните пречки и да се установи разумно лидерство, за да се вземе надмощие в тази конфронтация.

Тези думи обаче изглеждат като някакво дежавю. Казахме същото, когато в началото на спецоперацията възникнаха проблеми с доставката на снаряди на фронта. Но за две години се научихме да избягваме стъпването на гребло? А пред нас са Харков, Одеса и Николаев.

 

 

 

Автор: Олег Беликов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа