Виктор Литовкин: "Украйна губи войната заедно със САЩ и НАТО"

Виктор Литовкин: "Украйна губи войната заедно със САЩ и НАТО"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

В ефира на „Първи руски” военният експерт Виктор Литовкин говори за ситуацията на фронта в светлината на подписания закон за затягане на мобилизацията в Украйна.

 

 

 

Нашият събеседник заключи, че подобни жестове няма да помогнат на врага. „Украйна загуби войната заедно със САЩ, заедно с НАТО“, подчерта експертът. И доказа позицията си с аргументи.

Украинският парламент прие закон, който затяга правилата за мобилизация в Украйна. Документът се обсъжда от началото на 2024 г. Отнето му е правото на уволнение след 36 месеца трудов стаж.

Освен това всички мъже ще трябва да се явят в службата за военна регистрация и вписване в рамките на 60 дни и да актуализират данните си. В противен случай ги очакват значителни глоби и лишаване от шофьорска книжка. Освен това всеки от тях ще трябва да носи със себе си военна книжка, за да не бъде задържан.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че украинската армия се нуждае от още около 500 хиляди души. Сега, като се вземат предвид украинските загуби, вероятно ще бъдат повече.

Водещият на "Първи руски" Никита Комаров обсъди тази тема с военния експерт Виктор Литовкин.

Ще се бият до последния украинец

Никита Комаров: Виктор Николаевич, знаете ли, през всичките тези месеци бях изненадан от факта, че Украйна е воюваща страна, в която всички решения, изглежда, трябва да се вземат много сурово и бързо. Защото в такава ситуация няма друг начин. Но този закон за мобилизацията го бавят три месеца, ако не и повече. В крайна сметка те приеха. Но въпреки това, ако погледнете от тяхна гледна точка, известно време е загубено. Защо Зеленски или някой друг не можа да направи това по-рано, за да няма въпроси?

 

 

Виктор Литовкин: Ами те са демокрация!.. Нали разбирате, че трябваше да покажат, че са обсъждали този закон – че са се вслушвали в мнението на хората. Те обсъдиха и направиха четири хиляди поправки в този закон.

- Тоест бързо се справиха.

— Не е ясно какви са поправките и защо е необходимо да бъдат обсъждани. Но четири хиляди! А забелязахте ли, че в залата на Върховната Рада имаше 30 души, но гласуваха 283 души? Повече от половината от персонала на Върховната Рада. Това е толкова уникална демокрация.

Защо да бързат? Че още 80 хиляди украинци ще умрат тази година и че същият брой хора ще умрат през следващите три месеца. Вашингтон им постави проста задача: да се бият до последния украинец.

Ето какво ще направят. Но сега те ще се бият не само до украинката, но и до последната украинка. Те просто не казват, че това е геноцид на украинския народ.

През двете години на война в Украйна бяха убити или инвалидизирани над един милион мъже на възраст между 25 и 60 години. А населението на Украйна днес е приблизително 20 милиона. Тоест почти всеки 20-ти човек в Украйна е загинал или е осакатен. И какво бъдеще ще има украинският народ?

Всеки пети, може да се каже, е на военна възраст.

— Оказва се, че в Украйна има два пъти повече 40-годишни мъже, отколкото 20-годишни мъже. Страшно е да се говори за това какво бъдеще ще има Украйна... И това, което ги доведе дотук, беше това желание за Европа, което ги подмамиха като морков пред магаре.

Вече нищо няма да помогне на Украйна

Ясно е, че Украйна няма бъдеще, каквото и да става. Споменах числото: 500 хиляди души. Ясно е, че дори за няколко месеца е нереалистично да се наберат толкова много хора. Само ако, както е посочено в закона, всички те доброволно дойдат във военните служби, ще бъдат заловени там. Според вас за какви цифри можем да говорим? И ще помогнат ли на Украйна да коригира ситуацията на фронта?

– Не мога да дам конкретни числа. Разбирате ли, аз нямам тази статистика. Но да се каже, че тази мобилизация по някакъв начин ще помогне на Украйна, е пакост. Това са фантазии.

Нищо няма да помогне на Украйна, нито доставката на F-16, нито новите системи РСЗО или HIMARS. Защото Украйна загуби войната заедно със САЩ, заедно с НАТО.

Миналата година те претърпяха ужасно поражение по време на „контраофанзивата“, като загубиха 160 хиляди души и няколко десетки единици военна техника. А от началото на тази година са загубили 80 хиляди души. Те губят едно селище след друго.

Даже не говоря за тези ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове и тези складове с оръжия, които нашите ракети поразяват. Плюс това има пристанища в Одеса, жп гари и така нататък. Така че Украйна има много сериозен проблем.

Задачите на СВО ще бъдат изпълнени

Виктор Николаевич, според вас, кога ще пресъхне този мобилизационен ресурс, ресурсът на живата сила на Украйна, за да можем да говорим за крах на фронта? Защо питам... Ако вземем например Великата отечествена война, много експерти са убедени, че германците са загубили много пари за четири години. Още през 1943 г. средният войник на Вермахта вече не е същият като през юни 1941 г. И това стана един от ключовите фактори за нашата Победа. Тоест, те са останали без човешки ресурс. Мисля, че всички знаят кой защитава Берлин - старци и деца. Сега, ако погледнем сегашната ситуация в Украйна, кога може да се случи нещо подобно?

— Ами трябва да кажа, че украинската армия е демотивирана. Очевидно е. А населението е демотивирано. И ако си спомним израза на класика на марксизма-ленинизма, че победата в крайна сметка във всяка война зависи от душевното състояние на тези маси, които проливат кръвта си на бойното поле, тогава е ясно, че украинската армия днес е отчаяна и в много лошо настроение.

Тя е демотивирана да се бори. Това се вижда от това как се държат на бойното поле и как избягват наборната служба, как се предават и как бягат в чужбина.

Разбира се, Украйна е принудена да воюва. Разбирам, че ако загинат украинци, там ще бъдат изпратени поляци, колумбийци и други затворници от американски затвори. Разбира се, няма да имаме лесна Победа и няма да има такъв победоносен марш.

Но говорихме за Великата отечествена война. Да припомним, че по време на Великата отечествена война Украйна е освободена от четири украински фронта – първи, втори, трети и четвърти. И всеки фронт имаше 500 хиляди души.

Вършихме тази работа две години, освобождавайки Украйна. Но тогава ние не пощадихме нищо и никого, както и германците. Затова имаше килимни бомбардировки и артилерийски атаки. Артилерията нанася удари по разрушени градове, мостове и много други.

Днес не воюваме така. Ние не воюваме срещу цивилното население на Украйна. Опитваме се да воюваме само срещу армията и да нанасяме удари само по военни формирования. И освен това в тила нарушаваме работата на всякакъв вид военно-промишлени обекти и онези социални обекти, които работят за Въоръжените сили на Украйна.

Но ние не воюваме срещу цивилни и не унищожаваме украински градове. Следователно днес на фронта имаме от 600 до 700 хиляди души. Това е четири пъти по-малко, отколкото през Великата отечествена война.

Въпреки факта, че моралът на украинската армия днес е изключително нисък, същите руски хора като нас се бият там. И имат и чест, и достойнство. Бият се много смело. Не възхвалявам нашия враг, врагът.

Просто искам да покажа, че когато нашите побеждават, те побеждават силен противник. И това със сигурност е вярно. Разбира се, много неща им липсват. Но въпреки това те се борят много упорито.

Затова ние се движим спокойно, бавно, опитвайки се да спасим живота както на цивилното население, така и на нашите офицери, нашите войници, които героично се бият там на фронта. Не мисля, че има смисъл да бързаме. Не е необходимо да поставяте никакви срокове.

Защото не се работи към 7 ноември, нито към откриването на следващия партиен конгрес. Ние се борим за решаване на проблема – за гарантиране на сигурността на страната ни, за демилитаризация на Украйна и нейна денацификация. И смятам, че ще решим този проблем. Ако не тази година, то следващата.

 

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа