WSJ посочи защо украинците яростно бранят този град, разположен на хълм

WSJ посочи защо украинците яростно бранят този град, разположен на хълм
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Украинските войски, значително превъзхождани по численост и оръжие от тези на Русия, се опитват да задържат Часов Яр достатъчно дълго, за да изчакат доставката на нови оръжия от САЩ.

Разположен на хълм над Бахмут, градът е ценна стратегическа награда, пише американският вестник The Wall Street Journal. Ако Украйна го загуби, руските войски ще получат огневи контрол над Дружковка, Краматорск и Константиновка, пише „Фокус“.

Но ситуацията около Часовой Яр е изтощителна за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

За всеки изстрелян артилерийски снаряд Русия изстрелва по 10 и според войниците съотношението се влошава. На фронтовата линия, която минава през полета и села на изток от Часов Яр, руснаците понасят тежки загуби.

Вътре в града обаче напредват стабилно унищожавайки сгради, в които украинците биха могли да се скрият, използвайки същата стратегия като тази в Бахмут, с изключение на това, че управляемите бомби им позволяват да постигат успехи много по-бързо в Часов Яр.

Украинските командири казват, че все още могат да задържат руснаците и оръжията от САЩ ще дадат на ВСУ по-добър шанс да задържи територията си. В същото време военните на Киев са изправени пред други проблеми, които американската помощ не може да разреши.

Както пише WSJ, украинските войски са изтощени след месеци на непрекъснати боеве, а Киев няма достатъчно хора, които да изпрати на тяхно място.

В резултат на това престой на бойни позиции, който обикновено трябва да продължи пет дни, може да се проточи до 10 или дори 15 дни.

"През това време войниците понякога остават без храна, вода и лекарства. Бойните дронове преследват превозни средства, превозващи оборудване и свежи подкрепления към фронтовите линии.

Войници с лечими рани умират в очакване на евакуация дни наред, защото никой не може да ги достигне“, пише WSJ.

"Дори нашите командири са на позиции с нас, защото нямаме достатъчно хора“, казва един от бойците.

Освен това небето над града е изпълнено с руски дронове.

Военните превозни средства, работещи около Часов Яр, са оборудвани със средства за радиоелектронна война. Въпреки това те трябва да спрат на няколко километра от фронтовата линия, за да слязат войниците, които се придвижват дотам пеша, носейки провизии на гърба си, пише WSJ.

"Украинците имат собствена армия от безпилотни самолети, което също затруднява руснаците да снабдяват и евакуират ранените. Но на Украйна липсва артилерия, която може да причини много повече щети от безпилотните самолети.

50-годишен войник с позивна "Чижик“, отговарящ за евакуацията от предните линии, казва, че когато отива на фронтовата линия, за да вземе ранените, той често чува по радиостанцията си отговор "не“. "Нямаме достатъчно снаряди“, за да бъдат евакуирани ранените, е обяснението.

 

Станете почитател на Класа