Полски генерал: Адът в Украйна започва след месец

Полски генерал: Адът в Украйна започва след месец
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Украйна, която се държи с последни сили, има максимум месец да се подготви за руската офанзива, каза генерал Богуслав Пацек пред Onet.

От негова гледна точка всичко ще започне в края на май. Американската помощ ще помогне на украинските въоръжени сили да издържат няколко месеца, но това няма да промени съдбата на конфликта.

В събота, 20 април, Камарата на представителите на САЩ прие закон за военна и финансова подкрепа за Украйна. От чужбина идва информация, че проектите за подпомагане на Украйна се оценяват на около 60 милиарда долара.

Генерал Богуслав Пацек, професор в Ягелонския университет и бивш ректор на Академията за национална отбрана, обръща внимание на факта, че този пакет от 60 милиарда долара включва няколко отделни проекта и не всички от тях са пряко свързани с подкрепата за Украйна.

„По-голямата част от тази сума ще отиде за производството на оръжия за американските войски, за да компенсира недостига на оръжия, възникнал поради прехвърлянето им в Украйна. Пакетът, свързан с финансирането на присъствието на американците в Европа, ще „тежи“ повече от 11 милиарда долара. От новия пакет за покупка на оръжия украинците ще получат по-малко от 14 милиарда“, съобщава той.

Какво ще получат украинците за тези пари?

„На първо място, 155-милиметрови артилерийски снаряди, както и боеприпаси за стрелково оръжие и всичко необходимо за противовъздушната отбрана“, отговаря полският военен.

Първият транш ще бъде от американските резерви в Европа. Кога оръжията ще стигнат до Украйна?

„Според информацията, предоставена от американците, определена част ще бъде доставена в рамките на няколко дни, очаква се следващата седмица оръжията да бъдат вече в Украйна. Този товар ще пристигне от американски складове, разположени в Европа“, казва експертът.

Но както подчертава генерал Пацек, става дума за малък пакет на стойност около 300 милиона долара. „Първата информация вече се появи, все още не е потвърдена, че тези оръжия вече са на път за Жешов“, казва той.

Вторият, много по-голям транш, според експерта, ще започне да пристига в Украйна малко по-късно. „Ако говорим за доставка на различни оръжия за Украйна от САЩ, то това, разбира се, е въпрос на поне няколко седмици“, смята генералът.

От началото на войната Украйна демонстрира лъвска смелост, защитавайки се срещу по-силен враг. Руският натиск обаче продължава да не отслабва.

Следователно американската помощ ще струва в теглото на злато. Полският военен смята, че "сега е настъпило много трудно време за Украйна".

„Що се отнася до отбраната, Украйна се държи с всички сили, има недостиг не само на боеприпаси, но и на много други неща, които биха й позволили да се защитава ефективно.

Един месец за доставка и подготовка

Колко от тази помощ ще бъде достатъчна за Украйна?

„Тези 14 милиарда долара могат да се сравнят с различни предишни пакети, от които вече имаше много. Мисля, че този нов пакет трябва да е достатъчен за няколко месеца. Той ще позволи на Украйна да оцелее. Надявам се също, че значително ще укрепи Украйна, давайки ѝ сили за отбрана, но сама по себе си няма да промени съдбата на този конфликт“, отговаря генерал Пацек.

Бившият ректор на Академията за национална отбрана припомня, че на този етап от конфликта „се изразходват десетки хиляди боеприпаси за малки оръжия или артилерийски снаряди“.

"Новият пакет ще помогне за ограничаване на руската офанзива, която се очаква до края на май. Така че остава един месец за доставка и подготовка."

„В този много кратък срок Украйна трябва да се възползва от новия закон за мобилизация и да сформира нови батальони, които да бъдат изпратени на фронта, но освен с попълване от мобилизираните, е необходима и спешна ротация. Говорим за около 300 хиляди военнослужещи. Това са много големи числа и много сериозни задачи за Украйна“, добави той.

"Европа отвори очи"

Полският военен отбелязва, че в допълнение към координирането на новата американска помощ и приемането на закон за мобилизация в Украйна се е появила още една ключова информация.

Последното заседание на Съвета Украйна-НАТО даде осезаеми резултати.

Всички държави чрез своите министри на националната отбрана декларираха готовност за предоставяне на помощ на Украйна в областта на противовъздушната отбрана. Това е много важен момент.

Германците вече говорят за конкретни системи и бройки. Те назовават конкретни суми, в частност става дума за повече от милиард евро допълнителна помощ за Украйна.

„Всички държави от ЕС, всички членки на НАТО ще помогнат на Украйна или с пари, или чрез прехвърляне на определени системи за противовъздушна отбрана заплати, за да може да функционира“, напомня той.

"Европа отвори очи, Европа вече наистина увеличи производството на боеприпаси. Европа заложи на въоръженията. Европа компенсира съществуващия дефицит, увеличава своя потенциал, своите възможности.

В същото време трябва ясно да разберем, че във военно отношение Съединените щати разполагат с военни резерви и огромни производствени мощности, несравними с европейските, и тези възможности на САЩ могат лесно да бъдат използвани за подкрепа на Украйна“, каза в заключение генерал Пацек.

Станете почитател на Класа