САЩ не искат военните престъпления на Израел да бъдат разследвани от Международния наказателен съд

САЩ не искат военните престъпления на Израел да бъдат разследвани от Международния наказателен съд
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Белият дом снощи заяви, че се противопоставя на разследването на Международния наказателен съд (МНС) на действията на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА, съобщи БТА.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията и каза, че "не вярваме, че те имат юрисдикция".

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други израелски официални представители би могло да торпилира преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Говорителката обаче отказа да коментира темата по-подробно.

Израелски медии по-рано съобщиха, че Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви.

От 2021 г. съдът в Хага, Нидерландия, разследва Израелските сили за отбрана и палестинската организация "Хамас" за предполагаеми военни престъпления в палестинските територии - ивицата Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западният бряг и ивицата Газа. Нито САЩ, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече разследване и на актове на насилие, извършени от израелски заселници на Западния бряг. Заповед за арест на Нетаняху и други израелски граждани, издадена от МНС, би означавала, че държавите, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги прехвърлят в Хага - при условие че те се намират на тяхна територия.

Станете почитател на Класа