След изборите днес: Българите в Скопие остават извън Конституцията?

След изборите днес: Българите в Скопие остават извън Конституцията?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2024
  • Share:

На парламентарните избори в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ ще е печелившата партия. Тя получат около 42% от всички гласове, което означава между 53 и 55 депутати при 120 места в местния парламент. Това обясни председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

 

 

Виктор Стоянов

 

По негова информация втори по гласове ще бъде така нареченият европейски блок на Али Ахмети - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която е най-голямата албанска партия. Тя ще получи между 18 и 20 депутати. Вероятно трета по брой гласове ще бъде партията на Максим Димитриевски - За Наша Македония (ЗНАМ). Тя ще получи между 10 и 12 депутати. След тях веднага се нарежда другият албански блок – коалиция „Вреди” на Арбен Таравари. Той ще получи  между 10 и 11 депутати.

"Общо албанците ще имат около 30 народни представители. След тях като втора македонска сила ще бъде Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ). Те имаха досега 42 депутати, а в новия парламент ще имат 24. На ръба да влезе ще е партия „Левица” на Димитър Апасиев, който ще има 2 или 3 депутати. Това е доказателство, че македонците не се припознават с югославизма и комунизма. Те искат да изолират и албанското малцинство, което е невъзможно, защото албанците са вече от 25 до 30% от населението, а македонците са около 55%", обясни Стоянов.

"Тъй като ще дойдат на власт популистите от ДПМНЕ, те няма да включат българите в Конституцията и ще продължат с македонския национализъм, който пропагандира антибългаризъм и антиалбанизъм. Ако видим в управлението партията на Максим Димитриевски, можем да бъдем сигурни, че българите няма да бъдат включени в Конституцията. Ако ДПМНЕ направи коалиция само с албанския блок, тогава можем да очакваме обратното, както и проевропейско развитие на Северна Македония", смята Виктор Стоянов.

Към 11 часа избирателната активност на вота за президент е 18%. Това означава, че до 20 часа избирателната активност ще прехвърли 40% и изборите ще бъдат легитимни по тамошния закон.

 

Гордана Силяновска

 

"Можем да кажем, че новият президент ще бъде Гордана Силяновска, която е кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. Нейната риторика също е антибългарска, както на Стево Пендаровски", посочи експертът

Станете почитател на Класа