Чешкият президент: Войната в Украйна трябва да спре и да започнат преговори за бъдещия следвоенен ред

Чешкият президент: Войната в Украйна трябва да спре и да започнат преговори за бъдещия следвоенен ред
  • Публикация: 
  • Дата:  
    16.05.2024
  • Сподели:

В интервю за телевизионния канал Sky News президентът на Чехия Петр Павел се изказа в полза на спирането на военните действия в Украйна и започването на преговори.

"Трябва да спрем войната и след това да започнем да обсъждаме бъдещите споразумения. Възможно е да има някакъв компромис, но не и без съгласието на Украйна, Русия и страните, които ще бъдат гарант на това споразумение", каза той на въпрос дали Киев трябва сега да започне преговори с Москва.

Той също така изтъкна, че НАТО не може да разположи свои войски в Украйна. Това би означавало конфликт между Русия и Северноатлантическия алианс - нещо, което според Павел никой в Европа не желае. Чешкият президент заяви:

"Необходимо е да се сложи край на войната и да се започне дискусия за бъдещия следвоенен ред. Трябва да се стигне до решение на конфликта, да се възстанови мирът в региона и тогава ще можем да говорим за евентуалното членство на Украйна в НАТО."

В допълнение Павел нарече наивни твърденията, че Украйна в обозримо бъдеще ще може да върне окупираните от Русия територии.

Ръководителят на фракцията "Слуга на народа" във Върховната рада Давид Арахамия, който оглавяваше украинската делегация в Истанбул, заяви през ноември 2023 г., че военните действия в Украйна биха могли да приключат още през пролетта на 2022 г., но киевските власти не се съгласиха на неутралитет, защото след преговорите с руската страна в Турция тогавашният британски премиер Борис Джонсън призова Киев да не подписва нищо с Москва и "просто да се бие".

 

 

 

 

Източник: Риа Новости ; Превод ; С.Т.

Станете почитател на Класа