Гришо за пръв път пречупи и Анди Мъри и е на финал в Акапулко

Григор Димитров стигна до финала на третия си ATP турнир - в Акапулко - след нова престижна победа на полуфинала, този път срещу тенисист от класата на Анди Мъри, олимпийски шампион, победител от Уимбълдън и №7 в света. Мачът се превърна в трисетов трилър, в който Димитров победи след два тайбрека 4:6, 7:6(5), 7:6(3), съобщи „Фокус"
До този момент шотландецът беше спечелил всяка една от предишните три срещу между двамата, като дори нямаше загубен сет.
За 22-годишния Григор Димитров това бе пета победа над тенисист от „Топ 10" на света - срещу Типсаревич, Ферер, Джокович и Бердих, а освен това за трети път в кариерата си се класира за финал на АТР ниво. Първият бе преди година в Бризбейн и загубен именно от Мъри, в края на миналия сезон в Стокхолм Григор вдигна шампионския трофей след победа на финала над Ферер, а в първия си финал на състезание от престижната категория АТР 500 Григор Димитров ще срещне южноафриканеца Кевин Андерсън. Двубоят не започна добре за Димитров и той изгуби подаването си още в откриващия гейм. Мъри затвърди пробива и скоро резултатът стана 3:1 за британеца. След това Гришо допусна нов пробив, обаче бързо върна единия, а така и интригата в гейма. При 5:3 за Мъри Димитров върна и втория пробив и изоставаше само с един гейм. В десетия обаче Григор сбърка един слайс и така Мъри затвори първата част 6:4.
Вторият сет стигна до тайбрек. След страхотни разигравания през целия сет се стигна до 6:6. Григор проби Мъри още във втората точка и взе аванс, след което поведе с 5:1. Британецът стигна до 3:6. Гришо пропусна два сетбола, но успя да вземе втория сет след 7:5.
Заключителната част започна перфектно за българина, който проби Мъри още в първия сервис гейм. Гришо бързо затвърди пробива, след което последваха добри геймове за сервиращите и се стигна до 4:3 в полза на хасковлията. В осмия гейм Димитров остави съперника си на 15, завършвайки частта с ас и Мъри трябваше да сервира за оставане в мача.
Британецът взе първата точка от деветия, но след страхотно разиграване при втората българинът изравни 15:15. В третата съдията на основната линия отсъди топка в аут, Григор прибягна до ястребовото око и спечели. Отсъждането бе отменено, но Мъри бързо се възстанови и не даде повече точки на българина. Гришо имаше възможност да сервира за мача при 5:4 в своя полза.
Димитров започна доста нервно гейма и загуби първата точка. Грешка на Мъри обаче доведе резултата до 15:15. Стигна се до нова размяна и 30:30. Шотландецът стигна до точка за пробив, но Димитров излезе на мрежата, отрази три пасинг шота и предизвика нова грешка на Мъри - 40:40. Златният медалист от Олимпиадата в Лондон стигна до нов брейк пойнт и този път проби 5:5.
В 11-ия гейм Мъри бързо стигна до 40:0, но Григор с прекрасна игра спечели три поредни точки и стигна до равенството. Мъри постигна предимство, но след двойна грешка отново се стигна до равенство. Нова грешка на Мъри и предимство за българина, но Гришо прати топка в мрежата и ново равенство. Димитров пропусна още една възможност за пробив и след три последователни точки Мъри стигна до 6:5 в своя полза.
При сервирането си за оставане в мача Гришо се справи блестящо и остави съперника си на 0 - нов тайбрек. Първата точка бе за Мъри, Димитров взе следващите две и поведе 2:1. В четвъртата българинът проби за 3:1 и публиката започна да скандира "Гришо! Гришо!" Димитров остана концентриран и стигна до 5:2 в своя полза. Мъри сбърка при второто си подаване и допусна нов мини брейк - 6:3 за Гришо и две възможности да затвори мача.
Още при първата си възможност Григор разкара Мъри по целия корт и предизвика топка в мрежата от страна на британеца. Гришо взе третия сет със 7:6 и мача с 2:1 сета /4:6, 7:6(5), 7:6(3). На финала българинът ще се изправи срещу Кевин Андерсън.
Южноафриканският тенисист Кевин Андерсон победи украинеца Александър Долгополов с 2:1 сета (6:1, 5:7, 6:4) и се класира за финала на Откритото първенство на Мексико в Акапулко. Българският тенис талант Григор Димитров има пет мача срещу южноафриканеца Кевин Андерсън, като води с 3:2 победи. Григор спечели мачовете между двамата в Ийстбърн (4:6, 6:4, 6:3), Куинс (7:5, 7:6) и на "Уимбълдън" (7:6, 6:3). Всички тези срещи са на тревни кортове.
203-сантиметровият Андерсън спечели срещу Григор Димитров на клей и твърди кортове. Той се наложи с 6:3, 6:4 на Чалънджър в Италия, както и с 2:6, 7:6, 7:6 на турнира от АТР в Сан Хосе.
Носителят на трофея ще вземе 500 точки за световната ранглиста и 316 000 долара. Ако Григор Димитров спечели срещу Андерсън в мача от 05.00 ч. българско време в неделя, ще се изкачи до 16-о място в световната ранглиста. При загуба българинът ще започне следващата седмица на 18-а позиция в класацията на АТР.

Станете почитател на Класа