Арбитражът отмени забраната на 28 руски спортисти

Спортният арбитражен съд в Лозана отмени доживотната забрана за 28 от 43-мата руснаци, обвинени за употреба на допинг на зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, което може да означава, че някои от тях могат да участват на олимпиадата в Пьончан този месец, предаде АФП.
Съдът постанови, че няма достатъчно доказателства, че атлетите са се възползвали от системата за държавно спонсориран допинг на миналите игри: За 28 случая събраните доказателства не са достатъчни, че има нарушения на правилата срещу употреба на допинг от спортистите.
В решението се посочва още, че представените от Международния олимпийски комитет (МОК) доказателства по темата нямат еднаква тежест за всеки отделен случай.
Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви, че е много доволен от решението.
МОК забрани на Русия да участва като отбор в Пьончан заради допинг скандала, но разреши на 169 руснаци да се състезават на олимпиадата под неутрален флаг.
В реакция на решението на арбитража в Лозана МОК заяви, че то не означава, че оневинените по скандала ще получат автоматично привилегията да бъдат поканени на олимпиадата.
42-ма руснаци оспориха пожизнената забрана за участие в олимпиади пред арбитража.
Освен решението за 28-те, съдът частично удовлетвори жалбите на други 11 руски спортисти, за които имало доказателства за нарушаване на антидопинговите правила, но наказанието им бе сведено до забрана да участват на игрите в Пьончан, които започват на 9 февруари.
Руският вицепремиер Виталий Мутко коментира, че решението на арбитража показва, че Москва никога не е организирала държавно спонсорирана програма за допинг.

Станете почитател на Класа