Джокович - властелинът на корта

Джокович - властелинът на корта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Новак Джокович доказа по време на АТР финалите в Торино, че е най-достоен за трона в мъжкия тенис. В неделя той прегърна рекордна седма титла от турнира на осемте най-добри през сезона, показвайки отново, че е с класа над най-сериозните си съперници в тура.

 

 

36-годишният сърбин продължава да пише история и вече е далеч пред Рафаел Надал и Роджър Федерер в надпреварата за званието "най-велик за всички времена". Той изпраща поредната си феноменална кампания, която може да направи дори още по-грандиозна с триумф на финалите за Купа "Дейвис" през тази седмица.

Джокович имаше много повече работа в трите си срещи от "зелената" група в Торино, в които изкара на корта повече от осем часа. Той потегли в турнира с трисетова победа над Холгер Руне, която му гарантира първото място в годишната ранглиста.

Белградчанинът отстъпи на местния герой Яник Синер във втория си дуел в потока, превърнал се в истинско зрелище, а преди третия кръг имаше немалка вероятност да не се класира за 1/2-финалите. Той си свърши своята работа, подчинявайки резервата Хуберт Хуркач, след което получи помощ от Синер, който пък укроти Руне.

Джокович, подобно на всеки голям шампион, показа най-доброто в най-важните моменти. В Торино това бяха срещите от директните елиминации, които сърбинът започна с открит урок срещу световния №2 Карлос Алкарас.

 

 

 

Ноле продължи на скорост и в големия финал, където успя да вземе сладък реванш от Синер за поражението в групата. Той се възползва от колебанията на младия си съперник, продиктувани от липсата на опит в подобни мачове и от напрежението да отговориш на очакванията у дома, и триумфира с рутинното 6-3 6-3.

Сезон 2023 е един от най-силните в славната кариера на Джокович. Той има 55 победи срещу само шест загуби през годината, както и седем спечелени титли, в това число три от Големия шлем. Ноле ще посрещне 2024-та на върха в ранглистата, а този понеделник той празнува юбилейна седмица №400 като лидер в класацията.

"Това е един от най-добрите сезони, които съм имал, без съмнение. Да го завърша с титла срещу местния любимец Яник, който игра невероятен тенис тази седмица, е феноменално", сподели Джокера след финала срещу Синер.

С триумфа си в Торино Ноле дръпна с още пред Надал и Федерер в класацията по спечелени "големи" титли. Той вече е еднолично начело по отличия от АТР финалите, оставяйки зад себе си Федерер (6).

Сърбинът може да се похвали с 24 трофея от шлема и други 40 на ниво Мастърс, като и по двата показателя е пред Рафа и Роджър. Звездата от Балканите не води на другите двама от голямата тройка единствено по спечелени олимпийски титли, каквато от тримата има само испанецът.

Джокович е натрупал общо 71 "големи отличия" срещу 59 на Надал и 54 на вече отказалия се от тениса Федерер.

Станете почитател на Класа