Шампиони!

Шампиони!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.11.2023
  • Сподели:

Националният отбор на България по шахмат при дамите постигна изключително голям успех, като карето представители на нашата страна се окичи със златните медали в Черна гора след триумф над Грузия с 2,5 на 1,5.

 

 

Отборният медал е с тежест. Радваме се, че с този млад и талантлив отбор, воден от световна шампионка (б.р. Антоанета Стефанова), успяхме. Телефонът ми не е спрял да звъни. Навсякъде сме и мисля, че всички се радват за нас.", заяви Нургюл Салимова, която получи медал и за №1 на втора дъска.

 

 

 

 

"Най-накрая си чух химна, който чаках цяла вечност. Чувствам се щастлива и горда. Много съм доволна от отбора и се радвам, че съм част от този екип.", сподели Белослава Кръстева.

"Изключително развълнувана съм, както и всяко едно от момичетата. Горди сме - лично със себе си и една с друга. Беше напрегнат ден, защото тръпнех над всяка партия.

Накрая бяхме изключително щастливи, когато Гери спечели. Радвам се за партиите, които успях да изиграя, постигнах добър резултат за мен. Определено е по-трудно, когато гледаш отстрани и нямаш силата да промениш каквото и да е", коментира Виктория Радева, която пропусна финалния кръг по здравословни причини.

 

 

 

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

 

 

 

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Станете почитател на Класа