Пътят към третата титла на Макс Верстапен премина през редица рекорди

Пътят към третата титла на Макс Верстапен премина през редица рекорди
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.11.2023
  • Сподели:

 

Макс Верстапен постави няколко нови рекорда във Формула 1 тази година в може би най-доминиращия сезон на пилот в историята на спорта! 26-годишният нидерландски пилот стана трикратен световен шампион и сега остави следа в спорта, която го поставя до най-големите в най-атрактивното автомобилно състезания.

 

 

Формула 1 през 2023 г. ще остане в историята като сезон на рекордите, тъй като Макс Верстапен и Ред Бул разкъсаха учебниците по история в една почти перфектна кампания.

Страстните фенове на спорта ще кажат, че въпреки доминацията си, Верстапен е далеч от магията на Сена и Шумахер и вероятно ще бъдат прави, но боравейки с цифрите и фактите, то доминацията на нидерландския пилот на Ред Бул е наистина уникална.

 

 

 

19-те победи на Верстапен го поставиха в една територия с някои от най-великите пилоти в историята на спорта, като той изпревари Айртон Сена, Ален Прост и Себастиан Фетел, за да стане третият най-успешен пилот по брой победи.

Неговите 54 успеха го поставят само зад Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (103). Верстапен все още не може да се доближи до Хамилтън, но какви рекорди счупи тази година?

Най-много победи през сезона и най-висок процент на победите

Верстапен вече постави този рекорд през 2022 г., когато спечели 15 състезания, за да надмине 13-те триумфа на Себастиан Фетел и Михаел Шумахер.

Но през 2023-а нидерландецът постигна четири по-добри резултата, като спечели 19 от 22 състезания. Това означава, че 86% от Гран при през тази година са спечелени от Верстапен, с което е подобрен показателят на Алберто Аскари от 1952 г. - 75%.

В онази епоха е имало и много по-малко състезания, тъй като Аскари е спечелил шест от осем надпревари, така че 86-те процента на Верстапен са доста невероятни. Дали някога ще бъде надминат? Вероятно не.

Най-много последователни победи

Когато Фетел спечели последните девет състезания през 2013 г., никой не вярваше, че някой може да спечели повече поредни Гран при надпревари. Верстапен обаче направи забележителна серия от победи през този сезон - от завръщането си в Гран при на Маями през май до Гран при на Италия през септември, като застана 10 пъти на най-високото стъпало на подиума.

Преди 2024 г. Макс Верстапен е в още една победна серия от седем победи, която започна с Гран при на Япония.

Тези поредици означават, че Верстапен завършва сезона с 575 точки - най-много за шампионата, а разликата му от 290 точки спрямо съотборника му в Ред Бул Серхио Перес е най-голямата такава в историята между първия и втория в шампионата на пилотите.

Първият пилот с над 1000 обиколки

Верстапен беше наясно, че може да премине границата от 1000 обиколки по време на Гран при на Абу Даби и го направи, като завърши кампанията си за 2023 г. с 1003 обиколки в челото на колоната.

Предишният показател беше 739-те обиколки на Фетел през 2011 г. Верстапен влезе в историята и с най-високия процент обиколки начело за един сезон - 75,7% срещу 71,47% на Джим Кларк от 1963 г.

По време на състезанието в Абу Даби Верстапен заяви пред Ред Бул, че е добре да "питне" Перес пръв, за да може да остане начело и да си гарантира, че ще надмине границата от 1000 обиколки.

 

 

 

"Знаех, че това е възможно, когато влизахме в състезанието. Също така, от инженерна гледна точка със стратегията искахме да се опитаме да я планираме така, че да не влизам в "пит-стопа" прекалено рано, а просто да изчакам другите да го сторят", обясни Верстапен.

"Разбира се, за да се опитаме да постигнем това, може би не винаги беше, да кажем, най-бързата стратегия. Но исках да остана начело, за да навъртя обиколките", призна още нидерландецът.

Представете си, ако Сингапур не се беше случил

Трябва само да си помислите какво щеше да се случи, ако Ред Бул не беше направил един-единствен слаб уикенд в Гран при на Сингапур, където Верстапен завърши пети, след като беше елиминиран във втората квалификация.

Той финишира втори след Перес в Гран при на Саудитска Арабия и Азербайджан, след което спечели всяко друго състезание, така че взе рекордните 21 подиума през този сезон и най-много последователни две първи места с 14.

Три от победите на Верстапен дойдоха в Маями, Остин и Лас Вегас - така той става първият пилот, който печели три пъти в една държава в една и съща година.

 

Други рекорди, счупени от Верстапен:

Освен всички гореизброени върхови постижения, Верстапен постигна и следното през тази година:

Най-много последователни победи от полпозишън (16 - серия, започнала през 2022 г. в Гран при на Нидерландия)

Най-много победи от полпозишън през сезона (12)

Най-много последователни състезания като лидер в шампионата (39 - поредица, започнала в Гран при на Испания през 2022 г.)

Най-много последователни спечелени точки

Най-много спирания в бокса на пилота-победител в едно състезание (Гран при на Нидерландия)

Най-много победи в спринта за един сезон (4)

 

Верстапен се гордее с отборния дух на Ред Бул

През целия сезон Макс Верстапен хвалеше своя отбор, а техническото майсторство на хора като главния директор Ейдриън Нюи, техническия директор Пиер Ваче, дизайнерите по аеродинамика Крейг Скинър и Енрико Балбо, както и ръководителят на отдела за технически характеристики - Бен Уотърхаус, бяха от ключово значение.

Стотиците други хора в Милтън Кийнс допринесоха за статистически най-добрия сезон на отбор във Формула 1.

Верстапен бе попитан какво ще запомни най-много от тази година: "Просто отборният дух. Не толкова победите, полюсите или изминатите обиколки. Мисля, че просто удоволствието, което изпитахме като отбор. Разбира се, победите са страхотни, но също така е много важно да има добра атмосфера в отбора и да се забавляваме. - Хората, с които работиш, в отбора има много интелигентни и знам, че каквото и да правиш в автомобилните състезания, никога няма да го надмине. Просто да виждаш как всички работят, как всеки ден се опитват да направят най-доброто, на което са способни, и дават всичко от себе си там за теб. Това е наистина приятно да се види".

 

 

 

Ето и пълния списък с 18-те рекорда, които Верстапен или изравни, или подобри през 2023:

 

Най-много победи с 19 (15 на Верстапен от 2022 г.)

Най-голям процент спечелени състезания – 86.36 (75% на Алберто Аскари от 1952 г.)

Най-много поредни победи – 10 (Себастиан Фетел с 9 от 2013 г.)

Подиуми – 21 (Верстапен с 18 през 2021 г.)

Най-много поредни спечелени точки – 1 004 (От Гран При на Емилия-Романя през 2022-а насам. Хамилтън с 998, Великобритания 2018 г. – Бахрейн 2020 г.)

Най-много точки в един сезон – 575 от 620 (454 на Верстапен от 2022 г.)

Най-голям процент спечелени точки – 92.7% (76.17% на Верстапен от 2022 г.)

Най-много обиколки начело на колоната – 1 003 от 1 325 (739 от 1 139 на Фетел от 2011 г.)

Най-голям процент обиколки начело на колоната – 75.7% (71.47% на Джим Кларк от 1963 г.)

Най-много победи от полпозишъна – 12 (9 на Найджъл Менсъл от 1992 и Фетел от 2011 г.)

Най-много оставащи състезания след спечелването на титлата – 6 (изравнено с Михаел Шумахер от 2002 г.)

Най-много победи в спринтове – 4 (3 на Верстапен от 2022 г.)

Най-много последователни състезания като лидер в шампионата – 39 (От Гран При на Испания през 2022-а насам. 37 на Шумахер от САЩ 2000 г. до Япония 2002 г.)

Най-голяма разлика с втория в генералното класиране – 290 точки (155 на Фетел срещу Фернандо Алонсо през 2013 г.)

Най-голям процент на разлика в точките с втория в генералното класиране – 50.43% (48.1% на Менсъл през 1992 г. и Жак Вилньов през 1997 г.)

Най-дълга серия от последователни победи от полпозишън – 16 (15 на Верстапен)

Процент завършени състезания – 100% (многократно е постигано)

Най-много спирания в бокса от победител – 6 в Нидерландия (изравнено постижение на Дженсън Бътън от Канада 2011 г.).

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа