Две Световни купи събират снежния елит по пистите на България тази зима

Две Световни купи събират снежния елит по пистите на България тази зима
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2023
  • Сподели:

 

Световният елит "се изсипва" тази зима по пистите на България. Страната ни за първи път ще бъде домакин на две Световни купи - и в алпийските ски, и в сноуборда в сезон 2023-2024, в който Българската федерация по ски отбелязва своя 100-годишен юбилей. А сред най-добрите са и двете безспорни български звезди Алберт Попов и Радослав Янков.

 

 

На 20 и 21 януари Пампорово ще приеме два старта от паралелния слалом по сноуборд за мъже и за жени. На 10 и 11 февруари Банско е домакин на гигантски слалом и на слалом при мъжете.

"Предстои ни много специален сезон. През 2024-а ще отбележим 100 години от основаването на Българската федерация по ски. Един век български ски не е малко. Това показва устойчивост, развива се и има голям потенциал. За първи път в историята България ще бъде домакин на два старта от Световната купа - в Пампорово в алпийския сноуборд и в Банско в алпийските ски. Това е огромно признание за нас като федерация и за България. Доказали сме се като организатор и равностоен партньор на всички най-големи. Явно в света ни взимат много по-насериозно отколкото тук. Това е забележително за малка държава като България", коментира председателят на БФСки Цеко Минев. Като открехна и подробности как малката ни страна печели престижните домакинства: "Тези състезания са много скъпи и за да се случат трябва да благодарим и на Министерството на спорта, на Министерството на туризма, на общините, защото ще бъде много трудно изпълнимо без тяхната подкрепа. Конкуренцията в ски спорта е огромна. Интересът е страхотен. Всички искат да приемат Световни купи, а има федерации с бюджети около 10 пъти по-големи от нашия. Много трудно се дават тези домакинства. Затова трябва да бъдем перфектни. Ако не го направим, можем да забравим за такива състезания в България поне за десет години напред".

В Пампорово всъщност стартовете ще са 4 - за първи път в историята си родопският курорт ще е домакин на 2 старта за Световната купа по сноуборд (20-21 януари) и на 2 старта за Европейската купа по сноуборд в паралелния слалом при мъжете и при жените (23 и 24 януари).

Заместник-председателят на БФСки Георги Бобев изтъкна, че състезанията в зимните спортове, и особено в алпийското направление/ предизвикват огромен интерес по света: "Предстои ни сериозна организация и много усилия за двете Световни купи. Сезонът е задължаващ и заради 100-годишния юбилей на федерацията. Очакваме много гости, фенове и медии. Със сигурност състезанията от Световната купа в алпийските ски са най-добре отразените спортни събития от България. Само за пример мога да дам, че стартовете от състезателен уикенд се гледат от над 100 милиона души".

В групите за подготовка на пистите ще се включат по 200-300 души. Общо екипът за организацията на едно състезание надхвърля 1000 души. "Били сме домакини на събития от този род и сме наясно какво предстои. Вярваме, че ще се справим. Българската федерация по ски е една от десетте най-стари в Европа. За 100-годишния ни юбилей ще поканим много големи звезди от света, които са карали тук. Един от тях е Алберто Томба. Има и още, но ще ги запазя в тайна засега", добав Бобев.

Шефът на състезанията от Световната купа Виктор Гичев разчита и на помощ от природата: "Надявам се да имаме истинска зима със студ и сняг, за да можем да формираме трасетата по-лесно. Работим много добре със Световната федерация ФИС и съм убеден, че ще се справим отлично. Искам да пожелая успех на българските състезатели през сезона".

"В последните дни валя сняг и вече имаме основа на част от пистите. Банско за пореден път ще бъде домакин на Световната купа. Всеки път получаваме много високи оценки за организацията от състезатели и от ФИС. Откриваме сезона на 16 декември. Специални гости ще бъдат трикратната олимпийска шампионка в алпийските ски Дебора Компаньони и 5-кратният носител на Световната купа в ските Марк Жирардели. Подготвили сме и много други изненади", обяви Иван Обрейков, маркетинг-директор на Юлен АД, концесионер на ски-зоната в Банско.

Най-добрият български алпиец Алберт Попов разкри големите си очаквания. Аби вече стартира новия сезон на 18 ноември в австрийския ски курорт Гургел, където зае престижното 10-о място в слалома за Световната купа. Амбицията му обаче е да направи още по-добри класирания, след като в края на февруари тази година той зае трето място на слалома за СК в Палисейдс (САЩ), като това бе първият му подиум за Световната купа. "Винаги си поставям сериозни цели. Очакванията ми са големи. След третото място през миналия сезон се целя още по-високо. Направих страхотна подготовка, напреднах в технически аспект и със ските. В добра форма съм. В първия старт останах само на 50 стотни от място но подиума, въпреки че не направих оптимални две спускания. Не се представих перфектно, но бях десети. Това показва, че когато всичко се напасне, резултатите ще дойдат. Надявам се през този сезон на повече класирания в топ 3, а не само едно", заяви Попов. Нашият номер 1 в алпийските ски е особено амбициран за стартовете от Световната купа в Банско - най-вече в коронната му дисциплина слалом: "Невероятно е, че ще имаме две състезания от Световната купа в България. Искам да зарадвам всички българи с добро каране и предно класиране".

И най-добрият български сноубордист Радослав Янков чака с най-голямо нетърпение през предстоящия сезон стартовете от Световната купа на роден сняг. "Направих добра подготовка, въпреки че започнахме трудно заради липсата на сняг в Европа. Но последният лагер мина много добре - за две седмици на сняг свършихме доста работа. Изключително съм щастлив, че ще мога отново да карам пред родна публика и то в специален край за мен. Роден съм в Чепеларе и съм израснал на пистите в Пампорово. Надявам се, че ще успея да зарадвам всички българи с достойни класирания", коментира Радо, който е носител на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини за сезон 2015-2016 и на малкия Кристален глобус в паралелния гигантски слалом за 2016-2017.

Станете почитател на Класа