Кандидатът за президент на БФС Михаил Касабов обяви какво би реформирал в българския футбол

Кандидатът за президент на БФС Михаил Касабов обяви какво би реформирал в българския футбол
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.03.2024
  • Сподели:

Кандидат-президентът на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов даде ексклузивно интервю за предаването "Арена спорт" по БНТ дни преди провеждането на дългоочаквания Конгрес, на който се очаква да стане ясно кой ще бъде избран за ръководител на централата. Касабов разкри какво го е убедило да се включи в битката да оглави родния футбол, както и коя е основната промяна, която самият той ще инициира.

 

 

"Доверието към БФС трябва да се върне с работа. Не смятам, че съм фаворит за президентския пост, защото това го решават делегатите. Венци Стефанов ме убеди, че мога още малко да помогна на българския футбол, въпреки че моите години вече понатежаха. Мисля, че има някои неща, които могат да бъдат променени и аз ще ги направя, ако ме изберат. Основното е постепенното преминаване на професионалния футбол към Професионалната лига, защото така е във всички държави. Аз още в началото на кампанията обявих, че в Изпълкома няма да поканя собственици и президенти на клубовете, тяхното място е в Лигата", сподели футболният функционер.

Дългогодишният вицепрезидент на БФС заяви още, че досега не е имал възможността да влияе върху процесите във футбола на местно ниво и в същото време очерта някои от приоритетите в своята програма, свързани със съдийството, изграждането на стадиони, както и работата с подрастващите.

"Съдийството е една болна тема, но аз смятам, че то не е толкова тежко, колкото се изкарва. Разбира се, има какво да се промени, но това е работа на Съдийската комисия, а не на президента", коментира Касабов.

"Хубаво е да имаме национален стадион, но ние вече разполагаме с два стадиона в Пловдив, като един от тях - "Христо Ботев" ще бъде използван от националния отбор за бъдещите мачове и квалификации. Като софиянец бих искал и в столицата да имаме такова съоръжение и го очаквам от ЦСКА", продължи той.

"За детско-юношеския футбол вече има програма, по която се работи в продължение на две години при техническия директор Георги Иванов. Смятам, че той и екипът му се справят добре и ако аз бъда избран за президент, те ще продължат своята работа. Георги Иванов работи отлично до момента и не виждам защо да не продължи. Не смятам, че той е най-сериозният ми опонент. Всеки има своите шансове и важното е, че този, който бъде избран, да вземе рационалното от останалите кандидати. Не съм мислил още дали бих поканил хора от екипите на останалите кандидати, защото е твърде рано", каза още кандидат-президентът на БФС.

Михаил Касабов изрази още надежда, че скоро ще видим отново националния ни отбор на голямо първенство, като освен това се изказа ласкаво за работата на настоящия селекционер Илиан Илиев.

"Надявам се колкото може по-скоро отново да видим националния отбор на голямо първенство. В момента виждам добра промяна в тима, има спойка между треньорския щаб и играчите, така че съм оптимист. Категорично Илиан Илиев трябва да продължи да бъде начело на националния отбор. Харесва ми, че има спокойствие в състава, а не това напрежение, което се виждаше преди", категоричен е футболният функционер.

"Според Устава на БФС важна е датата, към която е направен изборът на даден кандидат. Ако тогава той все още не е навършил 70 години, то мандатът се изкарва докрай. За мен е важно кой какво може, а не на каква възраст е. По тази причина и аз съм против да има мандатност на президента", заяви Касабов относно критиките по негов адрес, че Уставът на БФС не позволява на хора над 70 години да работят в структурите на централата.

Бившият временно изпълняващ функциите на президент на БФС сподели още очакванията си за Конгреса на 15 март, както и дали очаква да има обжалвания след това. "Не очаквам да има процеси по време на Конгреса. За след това нищо не мога да кажа. Съгласен съм с Венци Стефанов за това да няма тъмни стаи по време на гласуването. Тази идея всъщност е моя, защото съм виждал подобно нещо от ФИФА и УЕФА и смятам, че така всичко е по-прозрачно и по-демократично", коментира Касабов.

Накрая кандидат-ръководителят даде отговор на въпросите дали ще покани в екипа си някои от бившото ръководство на БФС, готов ли е да помогне на някои от своите опоненти, както и дали ще потърси помощ от държавата, ако бъде избран.

"Не съм мислил още за всички хора, с които ще работя, но със сигурност част от стария Изпълком ще остане. С повечето имена в Изпълкома вече съм наясно, но засега няма да издавам нищо", разкри дългогодишният кадър на БФС.

"Ако не бъда избран, аз съм готов да подкрепя всеки един президент, ако иска моята помощ, разбира се. Ако ли не, ще си живея живота на пенсионер. Благодарен съм, че моят живот премина във футбола. За всичките тези години имаше и много хубави, и много негативни моменти. Все пак смятам, че радостните изживявания бяха повече", продължи той.

"Надявам се да успея да убедя държавата, че тя трябва да помага на българския футбол", завърши Михаил Касабов.

Станете почитател на Класа