ИТ гиганти проектират най-ефективния център за данни

Центровете за данни консумират много енергия, но все повече ИТ компании доказват на практика как могат да се намали разходът им. Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ наскоро използва своето правителствено влияние, за да накара две топ ИТ компании да й помогнат в стремежа да създаде супер ефективен център за данни.


Лабораторията е поискала от Hewlett-Packard и Intel да осигурят помощ за проектиране на нов, енергийно ефективен и високопроизводителен център, който ще прави изчисления в областта на интеграцията на информационни системи за управление на енергията, изследвания в сферата на възобновяеми енергийни източници, както и технологии за енергийна ефективност, съобщи GreenTech.bg.

Високопроизводителната система ще струва около 10 милиона долара. Тя ще се намира в новия офис на Лабораторията, който се строи в Колорадо. Там ще се помещава Агенцията за интеграция на енергийни системи ESIF.

Направено е всичко възможно да се постигне най-компактен дизайн на центъра за данни. Така се намалява разстоянието, което електрическите кабели и водопроводните компоненти трябва да „изминават”. Проектът предвижда внедряване на технология, която в момента е в процес на разработка, за използване на топла вода в раковете за ефективно охлаждане на сървърите. „Отпадъчната топлина” от компютърната система ще се използва като основен източник на топлина за офисите на ESIF и лабораторното пространство, а евентуално и за съседните сгради.

Тази, както и други модерни характеристики на новия център за данни, могат да го превърнат в световен лидер по енергийна ефективност, с възможно най-ефективното потребление на енергия на годишна база с рейтинг от 1,06. Средностатистическият център за данни работи с коефициент на ефективност от около 1,91, според данни от 2009 г. Разбира се, това ще стане, ако наистина бъдат реализирани плановете такива, каквито се описват.

Едно нещо обаче е сигурно: петафлоповата изчислителна способност на този център (1 милион милиарда изчисления в секунда) ще е най-големият изчислителен капацитет в света, посветен изцяло на изследванията за възобновяема енергия и енергийна ефективност.


technews.bg/article-27570.html

Станете почитател на Класа