Mозъкът на Айнщайн стана апликация за iPad

Мозъкът, предизвикал революция във физиката, вече може да бъде свален като приложение за айпад срещу 9,99 щатски долара.

Приложението не предлага гениалност, а дава достъп до подробни снимки на разрези на мозъка на Айнщайн. То е предназначено за учени, но всеки, който се интересува, може също
да го разгледа.

Проектът за сканиране и дигитализиране на почти 350 разреза, направени на мозъка на Айнщайн след смъртта му през 1955 г., е изпълнен от Националния музей на здравеопазването и медицината в Чикаго. Приложението дава възможност мозъкът му да се изследва
като през микроскоп.

Когато Айнщайн умира, патологът Томас Харви прави аутопсия и запазва мозъка му с надежда бъдещи учени да открият тайната на гения му. Харви дава мострите на специалисти и сам участва в изследване, чиито резултати са публикувани през 1999 г. в "Лансет". То установява, че един район от мозъка на Айнщайн - париеталния лоб, е с 15 процента по-широк от нормалното. Париеталният лоб е важен за разбирането на математиката, езика и простанствените отношения.

Приложението за айпад ще позволи на учените да задълбочат изследването, като търсят части от мозъка, където невроните са свързани по-гъсто от нормалното. Тъй като тъканите са запазени преди появата на съвременните образни технологии, може да е трудно да бъде определено откъде точно е всеки разрез.


Станете почитател на Класа