Премиерата на Windows 8 е на 25 октомври

В битката си за пазарни дялове с конкурентите Google и Apple, софтуерният концерн Microsoft посяга към нови оръжия. Американската компания купува Perceptive Pixel (PPI), позната с производството на сензорни дисплеи, оповести изпълнителният директор Стив Балмър в понеделник, цитиран от Ройтерс.
Цената за сделката не бе оповестена, а пазарни анализатори смятат, че целта на транзакцията не е Microsoft да засили портфолиото си от таблети Surface, а да комбинира големите сензорни дисплеи на PPI с хардуера на своите партньори, предлагайки нови възможности за устройства с Windows 8.
По този начин софтуерният производител навлиза още по-дълбоко и в хардуерния бизнес. Само преди три седмици Microsoft обяви, че със старта на операционната система Windows 8 ще представи и собствен таблет под името Surface. Така Microsoft се отправя на трудно пътешествие.
Защото колкото повече навлиза в хардуерния бизнес, толкова повече се сблъсква и с хардуерните си партньори, пише Financial Times. Същевременно в дългосрочен план софтуерният концерн е зависим от това, компании като Dell, HP, Samsung, а дори и Panasonic, да останат благоразположени към компанията от Редмънд.
Perceptive Pixel не произвежда сензорни дисплеи за джобни устройства, а големи по площ панели, които служат най-често за презентации и бизнес цели. Компанията произвежда и 82-инчови дисплеи, които могат да се управляват с пръсти или със специална писалка.
„Трябва да се погрижим тази технология да стане достъпна. В момента този екран струва около 80 000 долара", добави Балмър в понеделник.
Същевременно Microsoft поясни, че новата операционна система ще пристигне при хардуерните производители през август. Очаква се първите машини да са на пазара в края на месец октомври.
"Windows 8 е най-големият проект за Microsoft за следващите поне 17 години", заяви Балмър. „Това ще е и най-важното продуктово представяне след Windows 95“. Концепцията на Windows 95 се крие все още във всички версии на Windows. Windows 8 обаче е предназначена да насърчи бизнеса с процъфтяващите таблети.  Досега Apple доминира пазара с почти 70 процента пазарен дял. „Ние не се шегуваме, когато казваме, че преоткрихме Windows", заяви още Балмър.
От концерна поясниха, че всеки, който днес си купи компютър с Windows 7, ще може да го актуализира до Windows 8 срещу 14,95 долара, а за по-старите собственици на РС с операционна система на концерна, цената е 39,99 долара.


Станете почитател на Класа