Немски студенти направиха електропикап с мотори в колелата

На автосалона в Хановер - IAA-2012, студенти от Бохумския университет за приложни науки показаха собствена разработка - автомобилът за доставки BOmobil. Името подсказва, къде учат студентите - Bochum University Applied Sciences, но машината е направена съвместно със специалисти на известната фирма Delphi. BOmobil-ът има компактни размери - дължина 4,3 м и по 1,8 м широчина и височина. Впечатлява и много добрата аеродинамика за този тип търговски автомобил - коефициентът на челно съпротивление - Сw е едва 0,3.

Главната особеност на разработката е използването като силов агрегат на два електродвигателя в задните колела - т. н. мотор-колелa. Общата мощност на двата електромотора е 44 кВт, а максималният въртящ момент впечатлява със своите 1200 Нм. Това решение позволява максимално да се намали обема, заеман обикновенно от мотора в кабината, което дава повече място в нея, както и позволява да се увеличи товарната платформа. Машината има маса 1700 кг, товароподемността й е половин тон, максималната й скорост е 130 км/ч. Пробегът с едно зареждане на акумалаторите е до 180 км.

Невисоката за електромобил маса е следствие на използваните леки материали. В основата й лежи пространствена рама от алуминиеви профили. Към нея с помоща на специално лепило се прикрепват външните стъклопластови панели на купето. В резултат конструкцията е доста твърда, което повишава дълговечността на пикапа и подобрява пасивната му безопасност. Tази технология е по-евтина в производствено отношение, отколкото класическото пресоване и заваряване.

Станете почитател на Класа