Все повече хора работят дистанционно

Според нов доклад на Бюрото по преброяване на населението на САЩ, дистанционната работа става все по-популярна. Броят на хората, които работят от дома си поне един ден в седмицата, е скочил от 9,5 милиона през 1999 г. до 13,4 милиона през 2010, сочи проучването.

Тази цифра представлява почти 10% от цялото население на САЩ. Най-големият ръст в броя на хората, работещи от дома, се е случил между 2005 и 2010 г., когато работещите надомно са се увеличили с повече от 2 милиона.

Дистанционната работа е сочена като един от най-добрите методи за опазване на околната среда, който бизнесите и техните служители могат да приложат. При това ползите са не само за природата, но и за самите служители и техните фирми, пише GreenTech.bg.

Възможността да се работи от къщи елиминира нуждата от транспорт до офиса. По-малко хора, каращи колата си до офиса и след това обратно към къщи, означава по-малко емисии на въглероден двуокис и твърди частици, отделяни от колите. Самите служители имат полза: не губят време в пътуване, което им дава повече лично време. Според някои изследвания, това допълнително стимулира служителите и немалко от тях работят повече часове, отколкото биха работили в офиса.

За фирмите работата от разстояние означава по-малко служители в офиса, по-малко офис-пространство, по-малко отопление и осветление, вода и ресурси. Спестяването на електричество и отопление щади природата. Освен това обаче то е благотворно и за сметките за ток и топлина, както и за сметките за наем, вода, консумативи.

От своя страна, възможността за работа от къщи допълнително стимулира много от служителите. Някои проучвания от последните години показват, че се наблюдава повишаване на производителността с въвеждане на програмите за работа от разстояние.

Специално за тези служители, чиято работа изисква много движение – например търговци и други, мобилната работа пести много време и води до многократно повишаване на ефективността.


technews.bg/article-27792.html

Станете почитател на Класа