Full frame за всички

Разбира се, през 2003, когато Canon EOS-1Ds беше изумителна новост, цената му беше просто умопомрачителна – близо 8000 долара – отвъд възможностите на всеки освен на най-запалените ентусиасти и професионалисти тежка категория. Днес всички показани на Photokina модели от този клас – в това число и удивителната Full frame компактна камера на Sony – Cyber-shot RX1, са около четири пъти по-евтини и с право могат да се нарекат „достъпни“ дори за най-масовата фото публика.

Обнадеждаващ в това отношение е и фактът, че всяка от трите големи компании в света на дигиталната фотография – Sony, Canon и Nikon, обяви своя версия на „Full frame камера за народа“ – съответно STL-A99, EOS 6D и D600. Това означава още по-агресивна конкуренция в този сегмент през следващите няколко години, а оттам и по-атрактивни цени както на достъпните full frame тела, така и на всички придружаващи ги аксесоари и обективи.

Разбира се, за следящите отблизо развитието на цифровите фото технологии едва ли е изненада тази „нова“ вълна в бранша. Истината е, че през последните няколко години индустрията трудно успяваше да предложи нещо наистина революционно и иновативно по отношение на допълнителни функции – след последната голяма екстра – опциите за видео заснемане, с които се сдобиха DSLR камерите през 2008, стъпките напред бяха малко и не особено съществени. Време беше да се стигне и до единствения наистина значим и смислен ход напред, а именно прехода (или по-скоро завръщането) към добрия стар 35 мм стандарт (full frame), предлагащ по-добри оптични характеристики, по-ниско ниво на привнесен шум и по-широк динамичен диапазон.



Обещанието на цифровата фото­индустрия отпреди близо десетилетие е на път да се сбъдне – скоро 24 мм отново ще са 24 мм.

Станете почитател на Класа