Технология опазва данните на заразени компютри

Компанията за сигурност „Лаборатория Касперски” патентова технология, която защитава програмите и данните, когато компютърът е заразен с вируси. Ако зловредният код вече е проникнал в операционната система, технологията изолира определени приложения от заразената среда, съобщи разработчикът.

Новата технология предотвратява прихващането на данни при работа на приложенията

Според изследвания на O+K Research, 69% от потребителите по света работят отдалечено с банкови сметки, 77% пазаруват в интернет, а 83% общуват в различни социални мрежи. Необходимите за тези операции данни се обработват от браузъра и съхраняват на твърдия диск, така че при заразяване на системата могат лесно да бъдат изпратени към кибер престъпниците.

Всеки ден в света се появяват около 125 хиляди зловредни програми, предназначени за заразяване и на системи и кражба на потребителски данни, особено финансови, отбелязва Лаборатория Касперски. Нейната патентована технология предотвратява прихващането на данни по време на тяхната обработка в клиентското приложение - например в браузъра, като поставя използваната програма в безопасна виртуална среда. Така се осигурява защита на данните от неизвестни зловредни приложения, които могат да работят в операционната система.

Технологията на Касперски прихваща заявките към системния регистър, файловата система и компонентите на операционната система, проверява ги и при необходимост осигурява виртуализация на заявените обекти, в резултат на което данните стават недостъпни за зловредни кодове.

След завършване на работата на защитеното приложение, потребителят може да изтрие историята на направените промени и ако не са открити следи от зловредна активност, да пренесе данните от виртуалната среда в реалната.


technews.bg/info.php

Станете почитател на Класа