Facebook иска да потули търговията с данни на свои потребители

След като българският блогър Богомил Шопов, който е сред създателите на Пиратската партия в България, си купи файл с данни за 1 млн. Facebook потребители за $5 от уеб сайт и обяви това на 23 октомври, Екипът за политики на Facebook се свърза с него. Блогърът обаче не е останал доволен, най-вече заради императивния тон и нежеланието за споделяне на проблема.
Сега искаме да ни пратите файла, да го изтриете, да ни кажете дали сте дали копие от него на някого, да ни дадете сайта, от който сте го купили, всички транзакции и комуникация с този сайт и с платежната система, както и да махнете малко неща от блога си, а и нямате право да споделяте нищо от това, което говорим сега с вас никъде, дори е тайна, че водим този разговор“, заявили са от Facebook.
Новината за купуването на базата данни предизвика голям интерес не само от страна на Facebook, а и в социалните мрежи и медиите. Междувременно блогът се срина от наплива на посетители, а Богомил Шопов разясни за Биволъ, че файлът е с вероятен произход от Турция и данните са събрани с приложение за Facebook, на което потребителите са кликнали и са дали съгласието си програмата да събере личните им данни, но без да знаят, че те ще бъдат продавани. Сега сред опасностите за тези потребители са фишинг, спам и кражба на пароли чрез заблуда и социално инженерство.





computerworld.bg


Станете почитател на Класа