Microsoft официално представи Windows 8

В допълнение компанията обяви, че вече са налични повече от 1000 модела компютри и таблети, сертифицирани за тази операционна система.

В България потребителите от утре ще могат да закупят Windows 8 заедно с над 30 вида нови компютри и таблети. В допълнение към тези устройства те могат също така да ъпгрейднат старите си компютри до новата операционната система. До края на януари 2013 г. потребителите, които имат компютри с инсталиран Windows XP, Windows Vista или Windows 7, могат да закупят и изтеглят онлайн Windows 8 Pro на приблизителна крайна цена от 58,66 лв (еквивалент на 29,99 евро) . Потребителите с Windows 7 компютри, закупени между 2 юни 2012 г. и 31 януари 2013 г. в над 140 страни по света, могат да изтеглят Windows 8 Pro на цена от 29,32 лв. Повече информация за предложението има на www.windowsupgradeoffer.com.

„С представянето на Windows 8 Microsoft предлага на света един изцяло нов Windows – коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на Microsoft България. – Независимо дали предпочитате таблет или компютър, дали искате да създавате съдържание, да работите или да се забавлявате Windows 8 предлага персонализирано изживяване, което отговаря на специфичния стил и изисквания на всеки един от нас.“

Новата ОС предлага персонализиран стартов екран, който дава лесен достъп до най-използваните приложения и съдържание.

Също така софтуерът идва и с изцяло нов Internet Explorer – версия 10, който е създаден за работа и със сензорни екрани.

Сред останалите предварително инсталирани приложения, с които Windows 8 устройствата ще се предлагат на пазара, са Skype, вградени облачни възможности със SkyDrive и др.

Windows 8 се предлага в две основни версии – Windows 8 и Windows 8 Pro, като втората е предназначен за професионалистите и любителите на технологии. Windows 8 Pro включва всички основни функции и характеристики на Windows 8, както и разширени функции за криптиране, виртуализация, управление на компютъра и др.

За големите бизнес организации Microsoft предлага и специално издание – Windows 8 Enterprise – което идва с нови възможности по отношение на мобилната продуктивност с функции, като Windows To Go, DirectAccess и BranchCache, както и по-добра сигурност с функции, като BitLocker и AppLocker.

Част от глобалната премиера на Windows 8 е и Windows RT – версия, която се предлага само като предварителна инсталация върху компютри и таблети с ARM процесори. От Microsoft обещават, че тази разновидност на операционната система „ще даде възможност за впечатляващ живот на батерията на новите тънки и леки устройства”.

Windows все още е доминаниращата операционна система в глобален план, но тази лидерска позиция се изправя пред все повече конкуренция в лицето на други операционни системи, използвани не само върху десктоп и преносими компютри, а и върху таблети и смартфони, като iOS и Android. Именно глобалната таблетна и смартфон треска накара Microsoft да реши да промени Windows из основи и да предложи една операционна система, която е оптимизирана за тези тенденциозни форм фактори. Междувременно обаче през третото тримесечие на тази година световните доставки на Windows са спаднали с 8,6% спрямо година по-рано и това отчасти се дължи на тази конкуренция, според IDC. В същото време пазарът на таблетите лети нагоре. Gartner прогнозира, че до края на 2012 г. ще са продадени 119 млн. таблета в глобален план, или с 98% повече от 2011 г., от които само 4,8 млн. ще са с Windows, докато 61% от продажбите ще са на iPad. Въпреки това, от Forrester Research прогнозираха в скорошно проучване, че Windows ще остане пазарен лидер до 2016 г. (за след това не е правено проучване) при преносимите и настолните компютри, при таблетите ще има дял от 27%, а при смартфоните ще е на 14% от устройствата. В тази прогноза се включват различни версии на Windows, включително Windows Phone.

computerworld.bg

Станете почитател на Класа