Струва си:Canon EOS 6D

Новоанонсираният в рамките на отминалото изложение Photokina, Canon EOS 6D е изключително интересен и атрактивен фотоапарат. Позициониран като първия достъпен пълноформатен (full frame) модел на компанията, той споделя доста общи черти с бестселъра EOS 60D, що се отнася до позициониране на контролите и размерите на тялото, и флагмана EOS 5D Mark III по отношение богатство на функциите.
Много неща в малко тяло

Изграден около пълноформатен (full frame) CMOS сензор от последно поколение с резолюция 20 мегапиксела, който в комбинация с процесора DIGIC 5+ осигурява диапазон на светлочувствителност от 100 до 25 600 ISO (с възможност за разширяване съответно до 50 и 102 400 ISO). Автофокусната система е 11-точ­кова и по думите на Canon с разширени опции за използване при ниска осветеност – нива до -3EV, т.е. по този показател EOS 6D изпреварва (макар и с малко) дори флагмана EOS 5D Mark III. Като всеки съвременен DSLR и EOS 6D включва и възможности за видео заснемане – в случая с резолюция до 1920х1080 пиксела и моно звук.

Две от най-любопитните нови екстри, които това тяло предлага (освен full frame сензора, с който е екипирано), е поддръжката на Wi-Fi и GPS модул. Всъщност EOS 6D е първият DSLR модел на Canon, който може да се похвали с подобни функции, благодарение на които апаратът осигурява геотагиране на фотографиите, както и възможности за лесно прехвърляне от и към други съвместими цифрови устройства (РС, таблети, смартфони и други), печат или споделяне.

Между другото Wi-Fi опцията на EOS 6D работи и в двете посоки, т.е. тя позволява безжично управ­ление на камерата от iOS или Android смартфони. С помощ­та на специално приложение ще можете дистанционно да контролирате всички функции на камерата – скорост на затвора, бленда, стойност на ISO, баланс на бялото и други, направо от вашия телефон.



EOS 6D изкушава с комбинация от пълноформатен (full frame) сензор, GPS и Wi-Fi модул и атрактивна цена.


Следващата логична стъпка напред?

EOS 6D предлага много от възможностите на модела от висок клас EOS 5D Mark III – например специалния тих режим на затвора, опциите за създаване на HDR фотографии с едно щракване, електронна функция за изравняване на хоризонта при кадриране на пейзажни снимки. За сметка на това 6D е видимо по-компактен и лек от EOS 5D Mark III – 770 срещу 950 грама.

Станете почитател на Класа