Откриха магнитно "сърце" във вътрешността на Слънцето

Значението на това откритие не е само научно, тъй като според учените слънчевите експлозии независимо, че стават на около 150 милиона километра разстояние от нас, могат и са в състояние да повлияят драстично на спътниците и телекомуникациите на Земята. Оказва се, че дълбоко във вътрешността на слънцето тупти магнитно "сърце", което генерира енергия, която предизвиква слънчеви експлозии и петна, показват резултатите от последно проучване по темата.

Новата суперкомпютърна симулация, извършена от група учени, ръководени от Пол Шарбоне от Университета в Монреал, която бе описана подробно в специална статия, публикувана в последния брой на списание "Сайънс" от 4 април, потвърждава случайните промени в магнитното поле, причинени от въпросното "слънчево сърце".

"Според резултатите от изследването, на всеки 40 години магнитното поле на слънцето променя своята посока, т.е. полярност", пише "Фокс нюз".

Оказва се, че този цикъл е около четири пъти по-дълъг от 11-годишният слънчев цикъл, който контролира нивото на слънчевата активност.

"Възможността да се моделира един такъв редовен, дългосрочен процес е забележителна", смятат учените.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа