Наш гений изобрети електронен кухненски иконом

Млад български гений изобрети уникално устройство, което управлява кухнески уреди с гласова команда, съобщи БЛИЦ. Всички сме виждали сцени от филмови продукции, в които актьорите само с гласова команда управляват всичко около себе си. Колкото и невероятно да звучи всичко това, един български младеж е изобретил устройство, което командва уредите в дома му. Любомир Янчев е XII клас и изглежда като останалите си съученици от частната немска гимназия "Ерих Кестнер", където е стипендиант. Това, което притежава в повече обаче, е завидна изобретателност. Съучениците му го приемат като много по-изобретателен приятел.
Младият изобретател е многократен победител на олимпиади и първенства по информационни технологии. Той тренира и преподава таекуондо. Става известен с изобретението си "Модерния иконом" - проект, известен още като "Мелиса". Това е софтуер, който реагира на гласови команди и има безброй много приложения. Устройството може да бъде от полза за хора, които имат жизненоважна нужда от подобна помощ у дома, показа репортаж на TV7.

Любо е искал да кръсти изобретението си на своята тогавашна приятелка Деница, но софтуерът не е приел нейното име. Освен любовна история, зад устройството има и голяма доза мързел.

Може би ви е трудно да повярвате, но днешният изобретател е знаел с какво иска да се занимава още в ранна възраст. Още като малък Любо заявявал: "Аз ще съм с компютъра". Според него най-голяма заслуга за постиженията му днес имат неговите родители, които трансформират интереса му към компютърните игри в нещо много по-полезно.

Пред Любо предстоят още международни участия – в Калифорния, както и на Европейското състезание за млади таланти. Проектите за него продължават, като някои от тях са насочени в областта на медицината. Любо мечтае да произвежда серийно Модерния иконом, за което вече е получил бизнес оферти.

Станете почитател на Класа