Калкулатор изчислява риска от инфаркт

Нов инструмент дава възможност дори на млади хора да разберат какъв е риска от сърдечни болести в бъдеще, като изчислят истинската възраст на сърцето си, пише Live Science. Целта на новия калкулатор е да прогнозира колко години остават до момента, в който е възможен сърдечен удар или атака. Изчисленията се базират на фактори, предполагащи възникването на здравословни проблеми. Учени от няколко британски медицински асоциации препоръчват да се установяват факторите, които носят риск за сърдечното здраве в по-късна възраст. В момента стратегиите за профилактика се базират на краткосрочни 10-годишни прогнози, които зависят в голяма степен от възрастта и пола, посочват изследователите. По тази причина младите хора и жените обикновено са изключени, а много от тях водят начин на живот, който ги излага на по-висок риск по-късно в живота.

Инструментът се нарича JBS3 и взима предвид начина на живот, кръвното налягане, нивото на холестерола и други състояния, които могат да засегнат сърцето.

Жена на 35 години, която пуши, има високо кръвно налягане, повишен холестерол и има членове на семейството със здравословни сърдечни проблеми с ранна възраст, може да очаква да има здраво сърце до 47-годишна възраст и живот без сърдечна атака или удар до 71 години. В рамките на 10 години рискът й е 2 процента.

Ако обаче същата жена откаже пушенето, намали нивото на холестерола, а кръвното й налягане се стабилизира на нормални стойности, тя може да очаква, че няма да има сърдечна атака или удар до 85-тата си годишнина, а рискът и в 10-годишен срок намалява до 0.25 процента. Калкулаторът може да покаже на много хора какви биха били ползите от отказа от вредни навици и усвояването на по-здравословен начин на живот.

Станете почитател на Класа