Създадоха камера срещу терористи

Китайски учени са създали камера, която може да забележи човек под стрес сред много други хора, пише The Telegraph. Целта на технологията е да помага за предотвратяване на терористични атаки, като открива потенциални извършители на престъпление.
Изследователи от Югозападния университет в Китай са използвали хиперспектрално заснемане на изображния, за да засичат количеството кръв и кислород и да изчисляват нивата на стрес. Учените твърдят, че са способни да различат хора с високи нива на кислород вследствие на физическа активност от тези, при които това се дължи на стрес. Чен Тонг, един от участниците в изследването, посочва, че такава система е можела да помогне да се избегне клането в Кунминг през март тази година. При този случай неизвестни нападатели започнаха да промушват с хладни оръжия хора на перона на гарата. Четирима от престъпниците бяха застреляни от полицията, но преди това загинаха 29 души, а 130 бяха ранени.

"Те всички изглеждаха и се държаха нормално, но нивото на психическия им стрес трябва да е било много високо преди да започнат атаката", посочва Тонг. По думите му колкото по-висок е стресът, толкова по-високо е и нивото на кислород в кръвта. "Нашата технология е способна да открива такива хора, за да може органите на реда да предприемат действия за предотвратяване на подобни трагедии", казва още изследователят. В момента системата изпраща събраните данни за обработка към компютър, намиращ се на друго място, но учените предвиждат да направят подобрения, така че тя да стане напълно преносима.

Станете почитател на Класа