Иновативен проект превръща стари танкери в пречиствателни станции (видео)

Нов иновативен начин за пречистване на отпадни води чрез стари танкери- това предлагат норвежците от инженерните фирми Enviro Nor, DNV GL и Innovasjon Nogre. Целта на проектът е отстраняването на глобалният проблем, свързан с отпадните води, които се изхвърлят в големите водни басейни и водят до тяхното замърсяване.

Всеизвестен е фактът, че по този начин, чрез попадане на замърсена вода във водните басейни, се развиват различни видове бактерии, които предизвикват редица заболявания и унищожават качеството на питейната вода. 
Стряскащите прогнози на DNV GL, гласят, че до 2040-та година, поради значително нарастване на населението и безотговорното отношение на човечеството към водата, това ще доведе до нейното замърсяване, както и умножаване на районите, които ще останат без питейна вода. “The Changemaker”, се нарича новият проект, на който са заложили Enviro Nor и техните партньори. „The Changemaker”, представлява средна на размер пречиствателна станция, която ще бъде закотвена на дъното навътре от брега. Тези съдове ще бъдат предвидени и поставяни предимно в индустриални зони или в близост до по-големи градове, чието население е около 250 000 души. Пречиствателният процес ще се осъществява като отпадните води ще извеждат и пречистват на борда на специално оборудваните за целта, стари танкери. След това водата, преминала през обработката, ще се връща на брега и ще се използва в напояването или за други индустриални нужди. Проектът има за цел да намали безотговорното изхвърляне на отпадни води в големи водоеми и трайното разрешаване на нашумелия проблем. Другата интересна концепция, разработена от компаниите се нарича “The Reliever”. Тези кораби ще намерят своето приложение в зони, където ефективността от пречистване е малка. За разлика от “The Changemaker”, те няма да връщат пречистената вода на брега, а тя ще бъде изливана в морето. Важно е да се знае, че пречистената вода е възможно да бъде с малко по-тъмен цвят, което се получава, защото светлината по-трудно прониква през нея, но това в никакъв случай няма да я прави опасна за човечеството и слята във воден басейн, тя ще запази качествата си като няма да вреди на водните организми.

Освен тези проекти, копаниите се занимава и с разработването и на такива за райони, в които чистата вода е труднодостъпна за населението.

За повече информация относно работата на пречиствателните станции и тяхното приложение в България, можете да посетите сайта на „ПИ Трейд“ ООД и да се информирате относно това как можете да се справите с проблема на замърсяването на водите.

 

 

Станете почитател на Класа